– Alt i alt har bosettingsarbeidet gått svært bra, og vi opplever samarbeidet innad i kommunen som godt. Jeg har lyst til å takke alle som på hver sitt vis bidrar til at flyktninger får mulighet for et godt liv i Vennesla, sier prosjektleder Eirik Haanes.

Det kommer frem i en pressemelding Vennesla kommune sendte ut mandag morgen.

Både blant kommunens ansatte, i næringslivet og i frivilligheten er det mange som legger ned en stor innsats for at nye innbyggere som har vært på flukt, skal få en god og trygg plass å bo.

Foreslår å ta imot flere

Vennesla har en god tradisjon for bosetting av flyktninger, og har over mange år gjennomført bosettinger i tråd med statens anmodninger. Bosettingen har de siste årene vært slik, ifølge pressemeldingen:

  • 2019 – 20 flyktninger

  • 2020 – 14 flyktninger

  • 2021 – 19 flyktninger

  • 2022 – 118 flyktninger

  • 2023 – 52 flyktninger (per 30. juni.)

I 2022 var 44 av 118 bosatte flyktninger under 18 år. Så langt i 2023 er det bosatt 14 flyktninger under 18 år (av 52 totalt).

Vennesla kommunestyre sa ja til å bosette 120 flyktninger fjor, og dette tallet ble i praksis nådd.

I år ba statlige myndigheter Vennesla om å bosette 130 nye flyktninger. Da svarte kommunestyret at tilskuddsordningene til bolig er redusert, og at kapasiteten er presset. Derfor ble det ja til 60, men kommunedirektøren fikk samtidig myndighet til å ta imot flere hvis det var kapasitet.

Nylig kom det brev fra statlige myndigheter om ekstraordinær bosetting. Vennesla blir bedt om å bosette inntil 140 nye flyktninger i år.

– Fremdeles er boligmangel et hinder for å bosette opp mot 140. Utover dette er kommunen godt forberedt for å ta imot et større antall, vel å merke så lenge det er ressurser nok i berørte enheter. Politikerne vil i september få en sak hvor kommunedirektøren foreslår et høyere bosettingstall, vi kommer tilbake med tall senere, sier Eirik Haanes.

I september vil Vennesla kommune gjennomføre en ny runde der innbyggere blir invitert til å bidra med utleieboliger. Vi trenger flere boliger.