Vi presenterer noen av de viktigste og mest engasjerende sakene i vår årskavalkade. Denne saken ble publisert i mars i år.

– Hvordan var det å våkne opp til nyhetene i dag?

– Hva kan jeg si, det er en tragedie. Det er krig i hjemlandet, i Europa. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle møte slike tider, sier Igor Goncharenko.

Samtidig er han ikke overrasket over Russlands invasjon, etter Ukraina-konflikten som startet i 2013-2014, og som har pågått siden.

– Vi har vært redde for dette siden da, sier han, og legger til:

– Men man blir likevel overrasket over hvor dumme folk kan være som starter en krig i vår tid, da vi allerede har klimakrisa og andre katastrofer.

Familie i begge land

Sammen med ektefellen Olga Goncharenko, driver Igor Karamell Konditori på Hunsfos. De kom til Norge for å studere i 2011. Sammen har ekteparet en datter på fire år.

– Dere har også familie i hjemlandet Ukraina?

– Ja, begges foreldre bor der, mine i nærheten av grensen til Russland, Olgas foreldre bor i Kyiv.

– Hvordan har de det nå?

– Det er vanskelig å beskrive alle følelser man har i en krigssituasjon, sier Igor, og forklarer hvordan både de, foreldrene og det han leser som majoriteten i hjemlandet har det for øyeblikket:

– Vi prøver å høre på de ukrainske myndighetene, beholde roen og hjelpe dem vi kan. Det er våre foreldres hjemland, og de vil ikke flytte til et annet land.

– De blir i Ukraina?

– Ja, de blir.

– Men selvfølgelig, noen ukrainere har panikk. De prøver å reise til Vest-Ukraina eller andre land. Det er naturlig, vi har følelser og det er vanskelig å være i krig. Men størstedelen av befolkningen, politikerne og militæret holder roen og prøver å beskytte landet vårt, legger han til.

Igor og Olga har valgt å gi penger til hjelpefondet savelife.in.ua for den ukrainske hæren og deres etterlatte, etter å ha undersøkt hvilke fond de mener de kan stole på. Den ukrainske forening i Norge samler inn penger til humanitær hjelp, med lovnad om at pengene ikke skal gå til et militært formål.

VOND DAG: Ekteparet Olga og Igor Goncharenko driver Karamell Konditori på Hunsøya. Torsdag sto nyhetene fra Ukraina på mens de var på jobb. Det er vanskelig å tenke på annet enn krigen i hjemlandet. Foto: Mai Linn Tronstad

Oppfordring til nordmenn

Ekteparet Goncharenko forteller hvordan de prøver å sjekke kilder, være selektive med informasjonen som florerer – og få den bekreftet av familie og venner i Ukraina. Deretter prøver de å spre riktig informasjon via sosiale medier, og de oppfordrer andre til å gjøre det samme.

– Hvordan kan vi nordmenn vise støtte i denne vanskelige situasjonen?

– Vis støtte. Vær kritiske til informasjon, vis og spre virkeligheten, det er så mye propaganda i verden. Snakk sammen, si hva dere tenker om situasjonen i Ukraina. Ikke vær stille.

Igor ber oss tro på Ukraina, og ikke gi hjemlandet hans opp.

– Ikke tenk at det er slutt for Ukraina, for Ukraina klarer ikke stå imot en verden som begynner å tenke at vi får ta ting som de er, fortsette å leve med de konsekvensene som kommer og se på at Ukraina plutselig forsvinner.

– Ikke gi opp?

– Ikke gi oss opp, nikker Igor.