– Det er utrolig stor stas at noe vi i VT har laget blir lagt merke til, sier journalist Andreas Iveland.

Lørdag ble Sørlandets pressepriser delt ut under journalistkonferansen Hustri. Det var Lindesnes som stakk av med prisen «Årets lokalsak», men VT gjorde seg fortjent til en «Hederlig omtale».

Journalist Andreas Iveland sier at en hederlig omtale gir enda mer motivasjon til å jobbe med de tyngre sakene. Foto: Marianne Furuberg

I juryens begrunnelse heter det:

– Selv om juryen skulle likt å se flere åpne kilder, er reportasjen visuelt slående om noe som unektelig er et stort problem i Øvrebø. Og nettopp de små forholdene og den betente situasjonen, forklarer også utfordringene med å få kilder til å stille åpent. Som lesere blir vi opplyst og engasjert i det som opplagt har rystet et helt lokalsamfunn.

Les saken her.

– Det var en krevende sak å lage da det dessverre er et veldig betent tema. Det var krevende å lage den, men også krevende for dem som stilte opp og snakket med oss, forklarer Iveland.

– Har gjort 90 prosent av jobben

Selv om Morten Klaussen også har sin byline på saken, understreker han at han ikke vil ta på seg noe særlig ære for arbeidet.

– Jeg synes det er veldig sjarmerende at Andreas lever opp til imaget som ydmyk sørlending når han sier dette har vært et lagarbeid. Men her må jeg få sagt at det er han som har jobbet med kilder i månedsvis, fanget bilde- og videomateriell og laget en flott presentasjon på nett. Ja, jeg mener han har gjort 90 prosent av jobben, sier Klaussen.

Han forklarer at sitt bidrag til saken var å innhente en kommentar fra Vennesla og Iveland politistasjon, og at det var en tilfeldighet at han gjorde det for Iveland.

– Her skal Andreas få all ære! Samtidig har redaktøren bistått med tips til kilder og øvrige innspill, samt at han gir journalistene bruke den tiden det tar å levere gjennomarbeidede saker, understreker Klaussen.

– Stolt

Redaktør Christopher Johansen legger ikke skjul på at han er fornøyd med at det hentes hjem en hederlig omtale til redaksjonen.

– Jeg er først og fremst veldig stolt over å ha slike medarbeidere med på laget. Med innsikt, kompetanse og «stayerevne» til å løse en viktig og dagsordensettende sak som dette, sier Johansen.

Christopher Johansen ga en klem til Andreas Iveland under prisutdelingen lørdag kveld. Foto: Marianne Furuberg

Han viser til at det er en viktig del av samfunnsoppdraget til journalister å avdekke kritikkverdige forhold.

– Lokalavisen skal bidra til at kommunen blir et bedre sted å bo i, sier han.

Han skryter også av at redaksjonen klarer å skape rom for mer dyptpløyende journalistikk.

– Det viser at vi setter av tid til gravende journalistikk, selv om vi er få. Vi har god takhøyde for å diskutere tyngre og vanskeligere saker i redaksjonen, og gir hverandre rom til å bruke tid på de tyngre sakene, sier han.