– Vi kaller dette rock steady boxing, sier Frank Dale i Spartacus Bokseklubb.

Nylig besøkte han Oslo bokseklubb, hvor de tilbyr boksetrening for personer rammet av Parkinson.

Nå ønsker Dale å starte samme tilbud her i bygda.

– Vi håper at vi kan hjelpe personer slik at de kan holde sykdommen i sjakk, og samtidig oppleve mestring, forteller han engasjert.

– Her skal man kunne møte opp to-tre ganger i uka, og forhåpentligvis få bedre livskvalitet, fortsetter han.

Etter opplæringen i Oslo, er Dale nå sertifisert til å tilby denne typen trening.

– Mestringsfølelsen kommer fort

Parkinson er en sykdom som blant annet rammer hjernes evne til å styre bevegelser. Ifølge Store Norske Leksikon er muskelstivhet og skjelving blant hovedsymptomene.

Metoden som Dale ønsker å tilby trening i kalles Rock Steady Boxing, og målet er å trene opp styrken.

Selve boksetreningen er såkalt non-contact, som vil si at treningen er helt uten slag mot hode og kropp.

– Men bortsett fra det driver man vanlig boksetrening, hvor man trener både koordinasjon og de store muskelgruppene. Intensiteten er ganske høy. I tillegg trener man på stemmebruk, og opplegget er veldig gjennomtenkt, forteller Dale.

Siden sykdommen utvikler seg med tiden, er den gradert i ulike nivåer.

– De fleste som deltar på slike treninger er på nivå én av sykdommen, men det er også en del på nivå to. De som er på nivå to har med seg en egen coach som kan passe på slik at man ikke snubler eller faller. Det kan for eksempel være en bekjent som man kan trene med, forklarer Dale.

Treningene skal skje i lokalene til Spartacus bokseklubb, som ligger i kjelleren til Sentrum Treningssenter like ved Bruvegen. Foto: Andreas Iveland

Skaper et sosialt miljø

Videre sier han at det blir lagt opp til tre treninger i uka, hvor man trener to timer på hver trening.

– I tillegg til selve treningen er det sosiale et viktig element, og det er noe mange av de som deltar trekker fram. En jeg pratet med fortalte hvor godt det var for ham å ha en plass å lufte utfordringer med andre, forteller Dale.

– Da han fikk trøbbel med å åpne plasthandleposen på butikken, tok han dette opp på en trening. Han fikk råd om å bare si rett ut til betjeningen at «du, jeg har parkinson, kunne jeg fått litt hjelp». Etter å ha fulgt dette rådet ble han kvitt et hinder i hverdagen, sier Dale.

I forbindelse med kursing og sertifisering i Oslo, fikk Dale også være med på trening med ei gruppe i Oslo bokseklubb som trener boksing mot parkinson.

– Flere fortalte at de hadde fått bedre livskvalitet på grunn av treningen. Med boksetrening kombinert med medisiner, klarte flere å stagnere utviklingen i sykdommen. Noen opplevde at de holdt den litt i sjakk, sier Dale.

– Betyr mye

Bjørn Baugstø i Agder Vest Parkinsonforening synes det er supert at Dale vil starte med boksetrening mot Parkinson i Vennesla.

– Å få et slikt tilbud lokalt der man bor betyr mye. En ting er det fysiske og nevrologiske, men det sosiale er også kjempeviktig, sier Baugstø.

Ifølge nettsidene til Norsk Helseinformatikk, har rundt én prosent av befolkningen i aldersgruppen over 65 år har Parkinsons sykdom i Norge.

Samtidig skriver Helse Stavanger på sine nettsider at man venter en dobling i antall pasienter fram mot 2040, siden befolkningen stadig blir eldre.

– Sett i lys av dette er det bra at det dukker opp flere lokale tilbud, sier Baugstø.

– Hvordan kan boksingen hjelpe mot Parkinson?

– Det er treningen som er poenget, og at det er allment anerkjent at fysisk aktivitet virker. I boksingen trener man gjerne store muskelgrupper, og muskler man kanskje ikke bruker ellers. Da øver man kommunikasjonen mellom hjernen om musklene. Et annet kjempeviktig poeng er det sosiale, sier han.

– I Kristiansand har de et lignende tilbud som har blitt populært. Det er også noen som har startet et bordtennistilbud, hvor man får trent hurtighet og koordinasjon, sier Baugstø.

Frank Dale ser for seg at Spartacus bokseklubb kan gi flere av sine medlemmer nødvendig opplæring slik at flere kan være instruktører på tilbudet. Foto: Andreas Iveland

– Håper kommunen kan omfavne dette

Frank Dale, som har drevet med boksing i vel 30 år, synes det er inspirerende å se idrettsgrenen bli brukt i medisinsk sammenheng.

Nå håper han at det kan bli bygd et miljø i Vennesla knyttet til boksing mot Parkinson.

– Vi håper at kommunen er positive til dette prosjektet, som er bevist forebyggende for parkinsonsyke, sier Dale.

– Nå har jeg sett hvor mye dette betyr for de som er med på treningene, så vi håper først og fremst at Vennesla kommunen vil være med. Hvis ikke kan det være aktuelt å sjekke med nabokommunene, fortsetter han.

Sertifiseringen gjør at Dale kan kurse medlemmer i Spartacus bokseklubb, slik at flere kan bli instruktører.

– Dette er noe jeg brenner for, og jeg håper at vi får mulighet til å kunne ha en stilling knyttet til dette prosjektet, sier Dale og legger til.

– Med et slikt tilbud kan vi som klubb både coache de som vil nå langt innen boksing og de som vil prestere på andre arenaer med boksingen. Det er en kamp for dem også, sier han.