Det er da vel få ting som er så grunnleggende når vi alle ferdes i trafikken enn vikeplikten. Hvem som skal gi vei for andre i gitte situasjoner, hvem som vil ha fortrinn når veier krysser hverandre, og hvem som er den som ikke skal forstyrre andre.

Så grunnleggende er dette, og det burde være så enkelt å forstå seg på, at dette jo selvsagt ikke burde være noe problem, at folk ikke får det inn i huet hva de skal gjøre?

Pussig nok er det mye som kan tyde på noe helt annet. Forleden kveld var jeg ute på en av mine sjeldne kjøreturer i bil i bygda på kvelden. På vei hjem svinger jeg av hovedveien forbi Vikeland og 7/11. På parkeringsplassen til Rema 1000 ser jeg en hvit/sølvgrå scooter kjøre i økende fart mot Lundevegen. Jeg noterer meg bak øret at jeg bør ta en ekstra titt når jeg runder svingen ved Liebermann og Extra på Vikeland. Og ganske riktig; idet svingen rundes, ser jeg scooterføreren komme i et forrykende tempo, uten noen tegn til å gidde å vike eller å se seg for. Den som må kaste seg på bremsene og hiver seg på lydhornet for å varsle om faren, det er det jeg som må gjøre. Bare noen få meter skiller oss fra et potensielt alvorlig sammenstøt. Hva som ville ha skjedd om det hadde kommet en bilfører her som holder fartsgrensen på 50km/t, og som ikke hadde tatt en ekstra titt til høyre, det tør jeg ikke tenke på.

Og det bringer oss inn til det med vikeplikt igjen; HVORFOR i all verden sliter folk i denne bygda sånn inn i granskauen med å forstå seg på denne berømmelige vikeplikten? Vikeplikt fra høyre er noe som helt tydelig bare er til pynt for mange, og vikeplikt når en skal ut fra utkjøring fra parkering, nei hva er nå det for noe?

Da vi bor i bunnen av Bakhei like ved utkjøringen hvor den ovennevnte hendelsen fant sted, så ser vi hver eneste dag trafikanter som bare peiser på ut av parkeringen fra Rema, uten å gi så mye som et eneste tegn på at de kommer til å vike. Og det å forsøke å kjøre ut på Sentrumsveien i sentrum fra en veiene som kommer inn der, det er et virkelig sjansespill; folk kommer kjørende i et helt forrykende tempo som om de skulle ha fått betalt for å kjøre bilen de sitter i, og er sjeldent de en gang viser tegn til å gidde å senke farten eller stanse. Det samme gjelder også ellers i bygda; Drivenesveien kan det være svært interessant å forsøke å komme seg inn på fra veier fra høyre, mange andre landeveier vi har i bygda kan en oppleve den samme farlige problematikken.

Jeg tenker derfor vi tar en repetisjon på dette her; Du har vikeplikt:

1. Når dette er skiltet, selvsagt

2. Når du kommer fra parkeringsplass, privat vei eller annen vei som er stengt for alminnelig ferdsel med motorvogn, bensinstasjon, opplagringsplass (slik som båthavner), eller lignende områder. Denne vikeplikten har du også ovenfor syklende som skulle krysse veien du kjører på, uavhengig av gangfelt eller ikke gangfelt.

3. Enkleste måten å se om du har vikeplikt når du skal ut på vei som ikke er forkjørsvei, og også vei som er forkjørsvei, og ikke annet er skiltet, er å legge merke til veimerkingen på veien du skal inn på; dersom veimerkingen er uavbrutt ved den veien du kommer fra, og fortsetter over den, da har du faktisk vikeplikt

4. På vei som ikke er skiltet som forkjørsvei, har du vikeplikt for trafikk fra høyre

Når du viker skal du;

1. Tydelig vise dette i god tid i forveien, ved å senke farten og om nødvendig STANSE.

2. Ikke hindre eller forstyrre den du skal vike for

Dette er så enkelt å forstå, og så enkelt å gjøre; det står kun på folks giddje. Så; følg trafikkreglene når du er ute og kjører, og overhold vikeplikten din. Også når du skal ut fra parkeringsplasser, slik som parkeringen ved Rema 1000 på Vikeland.