Vennesla Tidende meldte nylig om at formannskapet i Vennesla ønsker å melde kommunen inn i den nystartede foreningen for Norske kjernekraftkommuner.

Tidligere har kommunen vedtatt motstand mot vindkraft i Vennesla, og det er derfor viktig å fremme alternative muligheter, for å dekke framtidens kraftbehov.

Det grønne skiftet innebærer elektrifisering av nær sagt alle sektorer i samfunnet, og krever derfor mye strøm. I tillegg vil satsing på nye næringer som eksempelvis datasentre, batteriproduksjon og hydrogenproduksjon, også øke kraftbehovet ytterligere i årene som kommer.

Norge har i dag kraftoverskudd, og nærmere 90 prosent av norsk kraftproduksjonen kommer fra vannkraft. Vannkraft kan produseres for bare 10 -15 øre/KWH, og rimelig kraft har i tidligere tider kommet norske forbrukere og energiforedlende industri til gode. Men vannkraften har en naturlig begrensing i forhold til hvor mye som kan bygges ut.

For å møte framtidens kraftbehov, vil regjeringen derfor satse stort på havvind. En viss andel havvind er sikkert bra, men vindkraft er ikke problemfri. Fordi vindkraft er avhengig av at det blåser, og det gjør det ikke hele tiden. En kraftmiks med en stor andel væravhengig kraftproduksjon, kombinert med markedsbaserte kraftbørser, kan derfor gi svært ustabile strømpriser i framtiden.

Den Sørnorske landsdelen blir også i stor grad utsatt for prissmitte gjennom utvekslingskablene (til Danmark, Holland, Tyskland og Storbritannia). Derfor blir vi sørlendinger spesielt hardt rammet av høye strømpriser, når det er kraftmangel i Europa. I senere år er det blitt bygget ut mye vindkraft i Europa, men vindkraften er ikke regulerbar, og den trenger derfor backup-kraft som er regulerbar.

Det som i dag finnes av regulerbar kraft i Europa, består i stor grad av gasskraft og kullkraft. Fossil kraft er imidlertid noe som alle land nå ønsker å bygge ned, dette for å redusere de nasjonale klimagassutslipp.

Kjernekraft har ikke klimagassutslipp, og den er også overlegen vindkraften både på stabilitet og på effektivitet. Strømpriskrisa gjør at politikere i flere europeiske land, nå ser mye mer positivt på kjernekraft, enn de gjorde bare for få år siden. Både Sverige og Finland har kjernekraft, og ved Olkiluoto kjernekraftverk i Finland, ble det senest i desember 2021 startet opp en tredje reaktor. Dette er en av Europas største reaktorer, og med denne i drift så blir om lag halvparten av Finlands kraftbehov dekket av kjernekraft.

I senere år har det vært en teknologisk utvikling, også i forhold til små modulære kjernekraftverk. Norge har forekomster av det radioaktive grunnstoffet thorium. Thorium-mengden i jordskorpen, skal visstnok være tre til fire ganger større enn uran-mengden.

Derfor kan thoriumforekomster kanskje bli en kilde for kjernekraft i framtiden. Det sies at Kineserne allerede skal ha bygget en forsøksreaktor, som er basert på thorium.

Å være positiv til kjernekraft betyr ikke nødvendigvis at kjernekraft bør bygges ut i Vennesla, eller i Norge for den saks skyld. Men det er viktig å følge med i utviklingen, også i Vennesla kommune.

Kanskje blir kjernekraft 2000-tallets svar på 1900-tallets «oljeeventyr», hvem vet?