– Veldig gøy, sier Sondre Rosseland, som trener fire, fem ganger i uken, hovedsakelig med pappa Kjetil som trener og motivator.

– Jeg trener både teknikk, styrkeøvelser og kondisjon, forteller unggutten, som fikk ekstra inspirasjon etter helgens stevne. Da ble 60 meter, kule og 80 meter hekk de beste øvelsene.

– Høyde er også gøy, sier Sondre, som altså vant alle øvelsene han deltok i.

Imponert

Ida Marcussen, trener og tidligere velkjent sjukamputøver fra Kristiansand, er ansvarlig for et mangekampprosjekt i Agder, som Vindbjart friidrett er en del av.

– Jeg er imponert over innsatsen til Vindbjarts utøvere og veldig glad for at de meldte seg på. De er jo unge og deltok for første gang, sier Marcussen, som slår fast at det gjøres en god jobb i Vennesla friidrettsgruppe.

– Mangekamp er jo en egen gren innen friidrett, men i Vennesla har jeg forstått at de i tidlig alder oppfordres til å drive med ulike idretter. Mesterskapet i Moss var et ungdomsmesterskap, der man får vist hvor stor allsidighet man har, noe som er nødvendig for å hevde seg i mangekamp, sier hun.

I helgens mesterskap konkurrert 13 og 14 åringer, uavhengig av kjønn, i seks øvelser: 60 meter, lengde, kule, høyde, hekk og 600 meter løping.

Som senior inneholder grenen sju øvelser for kvinner og ti øvelser for menn.

God skole i livsmestring

Ida Marcussen la opp som mangekamputøver i 2019, men er nå ansatt som trener, delt mellom klubb og kretsnivå.

– En drømmejobb for meg, og veldig stas, sier den tidligere mangekamputøveren.

– Hva tar du med deg fra egen karriere?

– Jeg er jo en ekte mangekampfan og mener at dette er en god start uansett hvilken øvelse man senere velger å spesialisere seg på. Jeg mener at mangekamp er en skole i å takle livet generelt, sier Ida Marcussen og utdyper:

–Som menneske har man sine styrker og svakheter, og det har man på idrettsbanen også. Det kan være en fordel å ha flere bein å stå på. Når noe går bra, kan man glede seg over det, og går det dårlig i en øvelse, er man bedre rustet til å takle det også.

Derfor anbefaler jeg de unge å prøve forskjellige idretter før de spesialiserer seg senere.

Ida Marcussen, tidligere sjukamputøver, roser innsatsen i Vindbjart friidrett. Foto: Privat

Motivasjon viktig

Om Sondre Rosseland er Marcussen full av lovord. Som 15 åring neste år blir det ni øvelser å delta i, om han forsetter.

– Han er fysisk sterk og det han har gjort i helgen viser at han er allsidig. Samtidig er det viktig at foreldre og flinke trenere følger opp, sier Marcussen, som håper at helgens stevne gir mersmak.

Hun roser også de andre utøverne fra Vindbjart friidrett.

– Emilia Hodne og Sofie Eieland hadde begge en offensiv innstilling og fightet seg inn til henholdsvis bronse og sølvmedalje. En veldig bra innsats, fastslår Ida Marcussen, som har tro på mulighetene for de unge utøverne.

– Det viktigste er å være motivert til å trene, og det ser det ut til at Vindbjarts utøvere er. De kan komme veldig langt.