Bakgrunnen er at vi ønsker å ta noe av debatten tilbake fra sosiale medier og plassere den på vår egen redaktørstyrte, digitale plattform. Målet er skape en trygg, forutsigbar ramme for lokaldebatten. Vårt håp er at det kan føre til at enda flere av våre lesere ønsker å ytre seg.

For oss handler det om å skape et godt og konstruktivt debattklima. Vi ønsker å bygge opp under et levende lokaldemokrati der din mening kan bety en forandring.

Vennesla er en bygd i rivende utvikling. Ting skjer raskt både i det private og i det offentlige. Verken vi eller du er trolig enig i alt som blir vedtatt eller gjennomført i bygda vår. Derfor betyr din mening og din stemme mye for oss.

Og derfor legger vi heller ikke leserinnlegg bak betalingsmur.

Hvordan blir det?

I praksis betyr det at kommentarfeltet på Facebook stenges i enkelte saker. Saker som for eksempel kan skape høy temperatur, fremprovosere usakligheter og ufine karakteristikker. Vi vil likevel gi våre lesere anledning til å kommentere saken på vår egen nettside. Kommentarene vil bli moderert fortløpende av redaksjonen.

Vi ønsker god debatt!

Og til slutt noen tips til den gode debatten:

  • Vi skal ha stor takhøyde og vi ønsker velkommen tydelige og sterke meninger.

  • Les hele teksten før du skriver. Dersom du bare leser overskriften, er du ikke like godt i stand til å debattere konstruktivt.

  • Skriv gjerne hva du mener om saken, ikke om privatpersonene. De saklige poengene mister sin slagkraft dersom man blander dem med negative og irrelevante personkarakteristikker.

  • Velg ordene dine med omhu. Husk at det er mennesker bak innleggene. Kommenter som om du står foran motdebattanten og snakker.

  • Husk at Norges lover også gjelder på nett. Unngå trusler og hatefulle ytringer.

  • Hold hodet kaldt. Hvis det går en kule varmt etter at du har lest en sak, gå vekk fra tastaturet en stund før du kommenterer.

  • Mange mennesker som deltar i samfunnsdebatten, gjør det for aller første gang. Blir de møtt med hets og usakligheter, kan den første gangen bli den siste.

  • En konstruktiv debatt skal ha en god tone.

  • Har du mye på hjertet, ber vi deg sende et leserbrev til tips@venneslatidende.no

Denne listen er utarbeidet med inspirasjon fra flere norske nettaviser.