– Vi i Blå Kors Kristiansand er utrolig takknemlige for den store gaven fra Sparebankstiftelsen SR Bank, og takker ydmykt for tilliten de viser oss. Denne gaven skal være til glede for alle i Vennesla og kommunene rundt, sier en svært glad Arvid Solheim som er daglig leder i Blå Kors Kristiansand.

Mandag fikk nemlig stiftelsen overrakt en sjekk på 1,5 millioner fra Sparebankstiftelsen til SR-Bank.

Disse midlene skal brukes til å sette i stand den gamle maskinmesterboligen ved Nomeland kraftstasjon på Røyknes, som Blå Kors fikk kjøpe av Å Energi for én krone tidligere i år.

– Det var jo stort i seg selv. Og med midlene fra Sparebankstiftelsen kan vi sette vår driftsavdeling i gang med planleggingen for å få satt boligen i stand, forteller Solheim.

– Blir varm om hjertet

Det var banksjef Rune Meås Nilssen i Sparebank 1 SR-Bank Kristiansand som overrakte sjekken.

– Man blir varm om hjertet, særlig fordi man vet at dette er midler som går til et sårt tiltrengt tilbud, sier Nilssen.

Det var flere grunner til at sparebankstiftelsen innvilget en såpass stor tildeling til prosjektet.

– For det første har vi god kjennskap til Blå Kors fra før. De jobber på en veldig riktig måte. For det andre har de fått en bolig veldig billig, og trenger å pusse den opp slik at de kan skape et tilbud der som treffer mange, deriblant barn og unge, som kanskje ikke har samme muligheter som en del andre, sier Nilssen.

– Nå blir det utrolig spennende å se det ferdige bygget etter hvert. Det blir gøy å følge prosjektet, fortsetter han.

Daglig leder Arvid Solheim ved Blå Kors Kristiansand får overrakt sjekken fra banksjef Rune Meås Nilssen. Foto: Blå Kors Kristiansand

Vil ta vare på historien og gi bygget nytt liv

Allerede mot slutten av denne uka skal en gruppe fra Blå Kors opp til maskinmesterboligen for å ta uteområdene nærmere i øyesyn.

– Vi vil også kontakte arkitekter og andre aktører for å hjelpe oss slik at vi får utnyttet de kronene vi får maksimalt, sier Solheim.

– Pengene skal brukes nøkternt. Samtidig skal vi gjøre bygget praktisk og pent, både inne og ute, fortsetter han.

Blant annet ser de for seg ildsted og gapahuk på tomta rundt huset.

– Villaen skal først og fremst bli et feriested for de som av ulike grunner ikke får reist på dyre hotellopphold eller til utlandet. Vi har mange virksomheter hos oss som vil passe godt inn her, blant annet Blå Kors barnas stasjon for småbarnsfamilier, Blå Kors ferier, Blå Kors speiderne i Agder og Blå Kors steg for steg, sier Solheim.

– I tillegg har vi Blå Kors behandling Loland og Blå Kors Øvrebø videregående skole, så det vil kunne bli mye aktivitet ved boligen, fortsetter han.

Blå Kors ser for også for seg å ta i bruk uteområdene rundt villaen som ligger i et naturskjønt område på Røyknes. Foto: Andreas Iveland

Samtidig som Blå Kors skal tilpasse villaen til sitt bruk, vil de være opptatt av å bevare historikken i bygget.

– Det viste seg at oldefaren til den gamle skiskytteren Ole Per Strædet var den første maskinmesteren ved kraftstasjonen, og Strædet har flere gamle bilder og historier fra stedet som vi skal se sammen på etter hvert, forteller Solheim.

Mulighet for basarer og kafé

Blå Kors håper også å kunne åpne opp tomta og invitere til aktiviteter som markeder og basarer.

I tillegg ser Solheim for seg muligheter for å starte et lite utsalg av kaffe og vafler til turfolk.

– Vi ønsker å åpne opp mest mulig, og ser for oss at uteområdet kan egne seg til dette. Det hadde også vært gøy å få til et samarbeid med Setesdalsbanen, sier han.

Men før den tid, skal prosjektet planlegges og boligen renoveres.

– Tanken er å komme i gang med det fysiske arbeidet i august, og vi har et mål om å kunne invitere til åpning før jul, sier Solheim.

Blå Kors har allerede fått med seg Mester Mal i prosessen. Samtidig håper Solheim at flere lokale håndverkere vil slenge seg på prosjektet.

– Det hadde vært veldig gøy for oss å bruke lokale firmaer. Hvis det er noen som kunne tenke seg å ta del i prosjektet er vi interessert i kontakt, sier Solheim og legger til.

– Noe som var veldig gøy var at nærmeste nabo viste seg å være gravemaskinfører, og var veldig positiv til planene. Han har allerede sagt at han gjerne blir med.