Tirsdag besøkte barne- og familieminister Kjersti Toppe Hunsfos Næringspark.

Blant temaene hun fikk presentert var arbeidet med Venneslabrua.

– Det er et flott tiltak. Nå vet jeg om det og jeg kjenner arbeidet. Da kan jeg passe på når vi kommer til budsjettrundene, sier Toppe i en pressemelding fra Vennesla kommune.

Venneslabrua er et prosjekt som har pågått i snart fem år.

Gjennom dette arbeidet er det utviklet et tett samarbeid mellom Vennesla videregående skole og ungdomsskolene i bygda. Flere av kommunens enheter som jobber med barn og unge er også involvert.

Hensikten er å forebygge at unge faller ut av skolen.

– Siden 2018 har 108 vært gjennom Venneslabrua. 64 er i skole eller arbeid, 14 trenger ikke lenger bistand fra Venneslabrua lenger og sju er blitt for gamle eller er flytta. Bare 15 har NAV som viktigste inntektskilde. Ungdommenes unisone beskjed er: «Det hadde ikke gått uten Venneslabrua», skriver kommunen.

Modellen i Venneslabrua danner nå utgangspunktet for flere tilsvarende prosjekter andre steder i Agder, blant annet i Grimstad og Arendal.

– NAV bruker rundt 1,5 milliarder i året på ungdom under 30 år i Agder. Tenk hva vi kan få til av inkludering for mange hvis vi kunne flytte ei ukes forbruk av dette til forebygging, sier Eivind Drivenes (Sp) på kommunens nettsider.

Fikk orientering om barnevernssamarbeid

Ministeren fikk også et innblikk i Navs nye prosjekt i Vennesla som har fått navnet «Basen». Dette er et samarbeid med Hunsfos næringspark og næringslivet, der deltakerne får forsøke seg i jobb.

NAV-leder Cecilie Limm understreket betydningen av økonomisk veiledning.

– Både jobb, skole, foreldrerolle, inkludering og alt det som jobbes med, blir så uendelig mye vanskeligere å få til hvis innbyggeren strever med økonomiske bekymringer, skriver kommunen.

I tillegg ble Kjersti Toppe orientert om barnevernssamarbeidet og PPT-samarbeidet i Setesdal.

Blant temaene knyttet til dette var økende turnover og for få statlige plasser til de som trenger de mest kompliserte hjelpetiltakene.

– Ufattelig viktig for den langsiktige tankegangen

På tampen av møtet ble ministeren fortalt om storsatsingen der 800 ansatte i Iveland og Vennesla får skolering i rollene sine knyttet til å håndtere traumer og seksuelle overgrep.

Prosjekt «Handlekraftige voksne – trygge barn» går over flere år og samtlige ansatte skoleres.

– Jeg er imponert over at dere jobber så grundig og planmessig. Det jobbes godt i Vennesla. Jeg er imponert over den tverrfaglige, helhetlige tilnærmingen og evnen til samarbeid, sa Toppe.

Da VT pratet med Eivind Drivenes etter møtet, fremhevet han at det går en solid rød tråd gjennom alt arbeidet i Vennesla knyttet til disse temaene.

– Det vi gjør i Vennesla er kanskje litt spesielt, og det betyr mye at ministeren blir kjent med dette arbeidet, blant annet med tanke på midler fra statsbudsjettet. Det er ufattelig viktig for den langsiktige tankegangen, sier Drivenes.