For mange går ikke tankene til det internasjonale fotballforbundet når noen sier «FIFA». Begrepet har nærmest blitt ensbetydende med Electronic Arts (EA) årlige fotballspill. Fra og med i år skifter spillerien imidlertid navn.

I år heter spillet EA Sports FC 24, og verdens for tiden mest omtalte fotballspiller, Erling Braut Haaland pryder coveret. Utover det nye navnet er heldigvis det meste andre til å kjenne igjen. Det nye spillet er bygget på grunnmuren av de foregående. Kontrollene og kombinasjonene er like som de har vært i mange år.

Ligner en TV-sending

EA har gjennom flere år perfeksjonert sitt fotballspill. Gjennom flere år har de finslipt produktet sitt, og vi sitter igjen med en meget god fotballsimulator med god flyt og fine animasjoner i en flott innpakning.

EA Sports FC 24. Foto: EA

Når grunnmuren er så solid som den er, er det for det meste små justeringer vi får fra år til år. EA konsentrerer seg først og fremst på å gjøre opplevelsen så autentisk som mulig. I år gir det seg synlige utslag i dynamiske introer når man starter en kamp. Man ser spillerne ankomme stadionet i treningstøy før de går i garderoben. Vi ser journalister som venter på å komme på luften og vaktmannskap som forsøker å holde varmen, mens kommentatorene snakker om forventningene til kampen som snart skal utspille seg på gressmatta.

I reprisene etter mål og gode skudd får man av og til et AR-lag (augmented reality/utvidet virkelighet) oppå spilleren og banen. Den viser hastigheten til spilleren, kraft i skuddet, også videre. Ansiktet til målscorer og informasjon som tidspunkt for scoringen «projiseres» på bakken før avspark.

Det hele ligner rett og slett på en velprodusert TV-sending.

Det er også noen justeringer under panseret som kanskje er vanskelig å legge merke til med det blotte øye. EA skryter på seg å ha brukt haugevis med data fra et drøss med ekte kamper for å bedre kunne simulere virkelighetens flyt og rytme i fotballkamper. Kunstig intelligens er tatt i bruk for å kunne beregne ballbaner bedre. Dette vil trolig kun de aller ivrigste legge merke til.

Mer plass til kvinnefotballen

Kvinnefotball får også stadig mer plass. I virkeligheten peker alle piler oppover for kvinnefotballen, og det er fint å se at dette også reflekteres i det største og mest populære fotballspillet i verden. Flere kvinnelige spillere har fått skannet ansiktene sine inn i spillet på samme måte som de største mannlige stjernene.

Kvinnefotballen har fått mer plass i EA Sports FC 24. Foto: EA

Kvinnespillerne får også boltre seg i spillets mest populære modus: Ultimate Team. I denne modusen er målet å sette sammen et så godt lag som mulig, og for første gang kan kvinner og menn spille side ved side på samme lag.

Ultimate Team er en underholdende og vanedannende modus, men den er ikke uten kontroverser. Laget man starter med er nemlig ikke spesielt godt, og for å oppgradere laget må man åpne digitale kortpakker og håpe på at man får en spiller man trenger. Kortpakkene kjøpes med spillvaluta som kan kjøpes for virkelige penger, eller langsomt tjenes opp ved å spille kamper.

Det er mange som legger i penger for å få et godt lag, så det vil kreve en investering i enten tid eller penger (eller begge deler) om man skal være konkurransedyktig på den digitale fotballbanen.

Det beste stedet for digital fotball

Heldigvis finnes det mange andre moduser både online, offline og co-op man kan nyte uten å bruke mer penger enn på å kjøpe spillet. Karrieremodus, både som spiller og manager er tilbake med større muligheter til å gjøre karrieren helt sin egen er tilbake. Det samme er den futsal-modusen Volta, hvor finteknikk på små flater står i sentrum.

Om du er en ivrig FIFA-spiller, får du nok akkurat det du forventer og ønsker deg i EA Sports FC 24. Det finnes ikke noe sted som er bedre å spille digital fotball!

EA Sports FC 24 slippes 29. september til Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Windows, Xbox One og Xbox Series X/S. Dersom man forhåndsbestiller en dyrere utgave får man tilgang fra 22. september.