– Det blir litt rart, og litt vemodig, innrømmer Skeie.

Han hadde et indre mål foran sin siste sesong i VFK: For det første rykke opp med andrelaget fra 5. til 4. divisjon, dernest utvikle et lag som er kapable til å rykke opp/spille i 2. divisjon.

– Vi nådde begge målene, smiler Skeie fornøyd.

Et langt fotballiv

Steinar Skeie var bare fem år da han begynte å spille fotball i Vindbjart. Interessen for sporten økte, og i 1981 begynte han som spillende trener for klubben. Etter noen år forlot han moderklubben, og ble trener for Randesund. Her var han ett par år før han igjen vendte tilbake til Vindbjart og Vennesla, bygda i hans hjerte. Muligens var det ønsket om å lede et lag på et høyere nivå enn 3. divisjon som gjorde at han overtok som Vigør-trener etter at laget hadde vunnet opprykkskampen mot nettopp Vindbjart, med Steinar som trener. Etter noen år i Vigør endte han opp som trener for andrelaget til Start i 2. divisjon. Der ble han fram til han takket ja til tilbudet om å bli hovedtrener for FK Tønsberg. Tre år senere vender han tilbake til Vennesla igjen. Første året med ansvar for talentgruppe, og så for å ta ansvaret for å lede A-laget. Året er 2007.

– Fotball har vært en stor del av livet mitt. Jeg har nå trent Vindbjart siden 2007, det blir 14 år i ett strekk, fastslår Skeie.

foto
Triksing: Steinar Skeie har fremdeles god kontroll på lærkula. Foto: Klara Turid Fidje

Den flotte fotballfamilien

Når Skeie nå takker for seg, har han gjennom årene hatt roller som juniortrener, trenerkoordinator, sportslig leder og hovedtrener for A-lagsstallen til Vindbjart. Han har mange gode minner med seg i bagasjen. Det finnes ikke tvil:

– Jeg ville ikke vært denne reisen foruten. Jeg har truffet mange fantastiske mennesker underveis, så fotballfamilien, det er en flott familie, konstaterer Skeie.

Så hva er det som motiverer til å holde på med trenerjobb år etter år?

– Å være trener er en komplekst greie. Jobbe med folk, og få mennesker til utvikle seg gjennom uken, for så å prestere sitt beste når kampen blåses i gang. Forberedelsene når det bygges opp til kamp, spenningen og nervøsiteten. Da kommer man litt på alerten, og adrenalinet øker, svarer Skeie.

foto
Moseidmoen: Steinar Skeie avslutter sin gjerning i Vindbjart FK med stil. Foto: Klara Turid Fidje

Beste opplevelsen

– Den største enkeltopplevelsen er uten tvil da vi slo Start 4–0 i cupen. Det gjorde vi onsdag 6. mai 2015, med «krydderfotball», sier Skeie. Han smiler over gode minner. For det har så definitivt blitt mange gode enkeltopplevelser gjennom årenes løp som han nå kan se tilbake på og gledes over.

– Å se spillere komme til Vindbjart som «vrakgods» fra andre klubber, og få være med å forme dem til toppspillere igjen, det er en av de største gledene jeg har hatt som trener, sier Skeie.

Brenner for barn og unge

Steinar Skeie brenner for at barn og unge i Vennesla skal ha det greit. Et av de viktigste initiativene han har tatt i så måte, handler om inkludering. Han var initiativtaker og pådriver til at alle barn og unge i Vindbjart skulle få minimum ei omgang spilletid, og at de selv skulle få velge hvilket nivå de ville spille på.

– Dette dreier seg jo om junioravdelingen. Det har betydd mye for meg å påvirke, og som A-lagstrener har man jo den muligheten, påpeker Skeie. Det betyr i realiteten at man går fra resultatfokus med topping av lag og alt hva det innebærer, til utviklingsfokus for både enkeltspillere og laget som sådan.

Kanskje ikke så rart at han derfor har følgende favorittsitat: «Absolutt alt er mulig. Det umulige tar bare litt lengre tid».

Ingen glemt, noen nevnt

Gjennom sin lange reise innen fotball, har Skeie møtt mange mennesker som har hatt stor betydning i livet.

– Ingen glemt, noen nevnt, sier Skeie. Og nevner så noen av dem:

Håvard Kenneth Olsen Karlsen: Stort hjerte og klok hjerne.

Øyvind Svendsen: Tøff, ærlig, redelig og rettferdig. Og et stort Vindbjarthjerte.

Harald Husland Hansen: En nydelig mann!

Alla Abdallah: En lojal go'gutt.

Verdens beste hjelpetrener Willy Jensen, og etter hvert også Rune Kråkeland. En berikelse for meg og for hele klubben.

– Alle disse har betydd ekstra mye for meg, fastslår Skeie med takknemlighet.

– Hvilke spillere har betydd mest for deg?

– Alle, hver på sin måte, svarer Skeie kontant. For det er sånn det er; I et lagspill er alle like viktige.

Hva nå?

Når nå årene som Vindbjart-trener er ved vegs ende, er det betimelig å spørre hvilke planer han videre har for sitt liv.

– Jeg har en del baller i luften, men det er hemmelig, svarer Skeie lurt. Og tilføyer:

– En ting er sikkert. Steinar Skeie får nok av ting å fylle fritida med!

Minner

Tiden er inne for litt fotografering. Skeie viser vei inn i klubbhuset. Der er tre bilder han vil vise oss. Han stiller seg opp foran det første bildet, og legger hånda ærbødig over hjertet sitt:

– Simen Gimmestad. Han døde så altfor tidlig, i en alder av 22 år, mens han spilte for Vindbjart, formidler Skeie.

foto
Vemodig minne: Bildet viser Steinar Skeie ved bildet av Simen Grimmestad, som døde så altfor tidlig i en alder av 22 år. Foto: Klara Turid Fidje
foto
Godt minne: Steinar Skeie poserer ved siden av målkongen Øyvind Gausdal. Foto: Klara Turid Fidje

Det neste bildet viser målkongen Øyvind Gausdal, som ble en av Norges mestscorende i de tre øverste divisjonene i flere år på rad. Han debuterte også på Start i eliteserien.

foto
Vindbjart FK: Tommel opp for «krydderkongen» Daniel Aase. Foto: Klara Turid Fidje

Til sist stopper vi opp foran bildet av «krydderkongen» Daniel Aase. Han kom til Vindbjart som 17-åring og reiste fra VFK til Start som 26-åring, og spilte i både Start og Jerv i eliteserien og OBOS.

foto
Steinar Skeie: Tusen takk, Vindbjart! Foto: Klara Turid Fidje