– Det er stort å ta sølv i et verdensmesterskap. Men det er veldig bittert da gullet egentlig skulle vært hos oss. Det var mange tårer og frustrasjon. Vi hadde høyest score, men så ble vi feildømt av dommerne, forteller Helene Gundersen Olsen (24).

Laget som hun og Stine Marit Andreassen (23) deltar på heter Viqueens, og forrige helg var de i USA og deltok på Cheerleading Worlds, som er verdensmesterskapet i cheerleading.

– Føles urettferdig

Laget fikk 126 poeng under konkurransen, men ble så trukket seks poeng slik at de endte på 120 poeng totalt. Laget som vant ble trukket fem poeng, og endte da på 120,4 poeng.

– Det er kjipt når man føler seg feildømt. Vi er nå i en prosess med å prøve å få forbundet til å bistå for å få dommerne til å dobbeltsjekke. Cheerleading er nettopp satt som en OL-gren, og det skal ikke være sånn at man ikke kommer til OL på grunn av en feil, sier Olsen.

foto
Viqueens Spirit er elitelaget til Norges beste cheerleadingklubb Viqueens. Laget vant NM-gull i mars, og tok hjem sølv fra VM nå nylig. Foto: Privat

God prestasjon

– Vi venter spent på hva som skjer. Dommerne er jo bare mennesker, så det er jo bare en menneskelig feil. Det bør være mulig å fikse det. Cheerleading handler om å prestere på matta, og hvis du ikke treffer skal du redde inn. Det gjorde vi, men så fikk vi trekk for fall likevel. Det kjennes ikke riktig, sier Stine Marit Andreassen.

Til tross for en nedtur knyttet til poenggivningen, var VM ellers en god opplevelse for venndølingene og laget deres.

– Laget gjorde en sykt bra prestasjon på matta. Vi hadde et bra show og idrettsgleden etterpå var så bra. Et sølv er jo dritbra og vi er stolt av prestasjonen vår, sier Andreassen.

foto
Viqueens Spirit gjorde et godt mesterskap. I juli går turen til Helles og Europamesterskapet. Foto: Privat

Bestevenner

De to cheerleaderne begynte karrieren sin i Vennesla. Olsen begynte da hun var 12 år, mens Andreassen begynte som 10-åring.

– Vi ble bestevenner via cheerleading, sier Olsen.

– Man er avhengig av å stole på hverandre. For å gjøre sin jobb, er man avhengig av at resten av laget gjør sin jobb. Så vi får et nært bånd på grunn av det. Så bruker man jo mye tid sammen med treninger og turer, sier Andreassen.

I flere år konkurrerte de sammen i VCT Power, før Helene Olsen flyttet til Oslo for å satse på cheer for tre år siden. Året etter flyttet også Andreassen, slik at de nå deltar på elitelaget til Norges beste cheerleading-lag Viqueens. Laget er i verdenstoppen, så det blir travle dager når man er toppidrettsutøver.

foto
Helene Gundersen Olsen vil holde på med cheerleading så lenge som mulig. Foto: Privat

Travle dager

– Jeg har hundrevis av baller i lufta! Jeg studerer for å bli lærer, og jobber på Clas Ohlson i tillegg. Så trener jeg et lag sammen med Stine Marit også. Det er travle dager, men gøy. Man klarer det man vil, sier Olsen.

Stine Marit Andreassen er utdannet ambulansearbeider og jobber som personlig assistent i Oslo i tillegg til cheerleadingen.

– Vaktene på jobb blir lagt opp etter når vi trener. Så livet utenom hallen er avhengig av når vi skal være i hallen. Det er ikke akkurat mye penger å hente i sporten, men jeg håper det kan endre seg etter hvert, sier Andreassen.

foto
Helene Gundersen Olsen oppe til høyre, Celine Midtsian nede til venstre, Alexandra Haugen oppe til høyre og Iselin Klemetsen nede til høyre. Foto: privat

Olympisk gren

I fjor sommer vedtok den internasjonale olympiske komité at cheerleading kan bli en del av De olympiske leker. Det internasjonale cheerleading-forbundet har sagt at idretten trolig ikke kommer med i OL før i 2028. Begge venndølene sier det hadde vært en drøm å bli en olympisk utøver.

– Det hadde vært helt utrolig å være med i OL. Men man vil jo stifte familie, så det spørs hva som skjer. Alt kan ikke stå på ventetid. Men det hadde absolutt vært et mål å komme med til OL, sier Olsen.

– Det hadde vært kult, men det er jo lenge til. Cheerleading er jo på en måte en idrett for unge utøvere. Både jeg og Helene er noen av de eldste på laget nå. Men å stille i OL er noe laget burde prøve på. Å prestere bra i OL hadde vært en stor idrettsprestasjon og gøy for cheerleading. Om et norsk lag kan gjøre det bra, hadde det vært sykt kult, sier Andreassen.