Øystein Drange ankommer med rykende ferske «stompeskiver».
Øystein Drange ankommer med rykende ferske «stompeskiver».

– Knasende god stomp!

Åpen dag på Hægelandsheimen gjestet sist uke prestegården i Øvrebø. Etter omvisning på bygdemuseet i uthuset, ble det servert velsmakende lunsj inne i hovedhuset.

Det er tirsdag formiddag. Det ryker fra pipa på bryggerhuset inne på tunet til Øvrebø gamle prestegård, og i hovedhuset står langbordet dekket til fest. Det ventes storfint besøk på prestegården.

Inne i bryggerhuset treffer vi Steivor og Øystein Drange. Ekteparet har vært oppe siden før klokken fem.

– Jeg fyrte opp ovnen her klokken 06.00, forteller Øystein Drange. For at varmen skal holde seg, og brødene skal bli stekt, er det nødvendig å begynne tidlig. Faktisk var han der allerede kvelden før og fyrte opp ovnen.

– Jeg reiste hjem sånn i 19-tida. I dag morges var temperaturen i ovnen rundt 135 grader, forteller Drange. Han sammenligner bakerovnen med de gamle magasinkomfyrene, og sier den er litt varmere enn en vanlig komfyr. For å sjekke at riktig temperatur for steking av brød er nådd, har han et lite triks:

– Jeg hiver på litt vanlig mjøl, og teller til åtte-ti for at det skal bli brunt, smiler han. Og legger til:

Øystein Drange og Liv Lauvsland ser til at alle har mat innen rekkevidde.
Øystein Drange og Liv Lauvsland ser til at alle har mat innen rekkevidde.
Steivor Drange i full gang med brødbaksten.
Steivor Drange i full gang med brødbaksten.
Borghild Åsen og Odd Reidar Loland gleder seg til å smake på baksten Øystein Drange serverer.
Borghild Åsen og Odd Reidar Loland gleder seg til å smake på baksten Øystein Drange serverer.

– Det går litt på lykke og fromme. Dette er ekte håndverk, ingen industriproduksjon. Det er mye som spiller inn, både trekkforholdene og hva slags ved du har.

Gjestene ankommer

Klokken nærmer seg 10.30, og den første bilen ruller inn på tunet. Representanter fra Øvrebø historielag tar imot og ønsker velkommen til omvisning i bygdemuseet inne i uthuset.

– Vi kommer fra åpen dag på Hægelandsheimen, et dagtilbud for hjemmeboende og folk fra Hægelandsheimen, forklarer Kari Irene Godtfredsen. Hun er leder i Hægeland og Øvrebø frivilligsentral i forhold til de frivillige og aktiviteter for eldre. Åpen dag på Hægelandsheimen finner sted annenhver tirsdag, og er et tilbud der alle er velkomne. Over 60 frivillige er engasjert. Det arrangeres turer i nærområdet, men også lengre turer som for eksempel til Eikerapen og Kilden i Kristiansand. Åpen dag samarbeider tett med lag og foreninger i bygda, og da i særdeleshet Øvrebø historielag og Hægeland sogelag.

Vekker mange minner

Omvisningen i det innholdsrike bygdemuseet vekker mange minner hos de eldre. I innlandsbygda Øvrebø var produksjon av makrellkasser en kjærkommen ekstrainntekt for mange gårdsbruk i etterkrigsårene og frem til midt på 70-tallet.

I et av rommene finner vi både smørkinne og ulike typer av kjøttkvern utstilt.

– Det har blitt noen timer med sveiving, ja. Ikke alltid like gøy, påpeker Oddvar Sørli.

Uten mat og drikke ...

Duften av nybakt brød begynner å sive ut fra bryggerhuset. I hovedhuset står Liv Lauvsland fra Hægeland helselag og ønsker velkommen til bords. Etter at gjestene har satt seg, og bordbønnen, i form av «O du som metter liten fugl», er sunget, er det klar for formiddagsmat.

– Åhh, det var godt! Det knase sånn. Nydelig, lyder det fra en av de fornøyde gjestene.

Ja, for hva smaker vel bedre enn nybakt «stomp» rett fra bakerovnen, med smør og godt pålegg på. Og med wienerbrød og kaffe etterpå, er livet virkelig godt å leve.

Litt historikk

Etter maten gir Øystein Drange og Arne Faremo, som er leder av Øvrebø historielag, et lite innblikk i historien til den ærverdige prestegården fra 1839.

– På den tiden var Øvrebø hovedsognet, med Vennesla og Hægeland under seg. I 1905 ble Vennesla hovedsognet, og presten fulgte med, forteller de. I 1905 ble så prestegården i Øvrebø omgjort til gamlehjem, en funksjon den hadde helt frem til alderstrygda ble innført i 1934, og behovet for den type gamlehjem dermed ikke lenger var til stede. Prestegården er i dag et kommunalt eid bygg, som driftes av bygdas lag og foreninger. Historielaget har totalansvaret for uthuset, og har det som sin base.

Blant kuriositetene er et brev fra selveste Bjørnstjerne Bjørnson som henger på veggen ved ovnen i hovedhuset. Bjørnson overnattet på prestegården på sin ferd oppover til Setesdal, der han ville lære litt mer om den norske bondestanden.

red@venneslatidende.no