Tallene går fram i en pressemelding fra Frende Forsikring, som igjen viser til en fersk undersøkelse fra Norstat.

Her innrømmer 74 prosent at av de spurte at de er redde for rusede sjåfører i trafikken.

– Den frykten er helt berettiget når politiet stopper så mange hver eneste dag. Jeg tør ikke tenke på hvor store mørketallene er, hvor mange som ikke blir tatt, sier fagsjef på motor i Frende, Roger Gylløw Ytre-Hauge.

Forsikringsselskapet viser til at det daglig stoppes 30 bilførere mistenkt for ruspåvirket kjøring i Norge. Og ifølge tall fra organisasjonen MA – rusfri trafikk har 25 prosent av dødsulykkene på norske veier har vært ruskjøringsulykker.

– Sett ned foten

– Du skal aldri kjøre i påvirket tilstand, om du så bare er usikker på om du er edru fra dagen før. Og er du usikker på om den du sitter på med er ruset, må du sette ned foten. Ta fra dem nøklene om du må. Det kan redde liv, sier Ytre-Hauge i pressemeldingen.

I undersøkelsen gjort for Frende, innrømmer seks prosent av de spurte at de har kjørt bil mens de var beruset eller påvirket av andre stoffer. Dette betyr at av en befolkning over 18 år på rundt 4,3 millioner, harmer enn 250. 000 nordmenn kjørt i påvirket tilstand.

Verstingene

Tre ganger så mange menn som kvinner sier for øvrig at de har kjørt i rus, og i av aldersgrupper er det de i 40-årene som skiller seg mest negativt ut.

Her sier hele 12 prosent at de har kjørt i rus. Gruppen mellom 18 og 29 år er de mest lovlydige her, ifølge undersøkelsen.