– Jeg tror folk stresser når de skal fylle, eller at de låner en bil som bruker annet drivstoff enn de er vant til. Det er veldig lett å glemme når du gjør alt på rutinen og alle typer drivstoff finnes på alle pumper, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring Roger Ytre-Hauge i en pressemelding.

Klar tale

Hvis du er uheldig og går i fyllefella er det bare en ting å gjøre:

– Ikke start bilen og ikke kjør noe sted. Det er mye dyrere med motorskade enn å ringe bergingsbilen. Det samme gjelder hvis du er usikker på om du har gjort feil. Da bør du ikke kjøre noe sted, sier Ytre-Hauge.

Sjekk fylkesforskjellene

  1. Innlandet – 17 prosent

  2. Vestfold og Telemark – 12 prosent

  3. Viken – 11 prosent

  4. Trøndelag – 10 prosent

  5. Troms og Finnmark – 10 prosent

  6. Møre og Romsdal – 9 prosent

  7. Vestland – 7 prosent

  8. Rogaland – 7 prosent

  9. Oslo – 5 prosent

  10. Agder – 5 prosent

  11. Nordland – 4 prosent (Kilde: Frendeundersøkelsen 2023, utført av Norstat)

– Fire ganger så mange i Innlandet har gjort dette som i Nordland. Det er en betydelig forskjell. Generelt er det store forskjeller landet over, sier Roger Ytre-Hauge.

Ikke start motoren

Hvis du oppdager feilen før du har startet bilen er regningen ofte mellom 5000 og 10.000 kroner.

– Det er klart billigst. Ikke start bilen, men ring etter veihjelp og få den hentet. Flere steder i landet finnes det også bergingsselskaper som har egne biler som kan reparere på stedet. Da kommer de ut og tømmer tanken der du har fylt, sier Ytre-Hauge.

Tidobler regningen når du starter

– Men hvis du innser det etter at du har begynt å kjøre, kan det ha skjedd store skader i motoren. Den store skaden skjer når drivstoffet blir sugd inn i dyser og motor. Det er da regningen fort kan bli 100.000 kroner, sier Roger Ytre-Hauge i Frende.

Roger Ytre-Hauge, fagsjef motor, Frende Forsikring. Foto: Frende

Slik merker du feilen

– Bilen hoster og harker, litt gradvis. Det blir ikke en plutselig stopp, men motoren din blir mer skadet jo lenger du kjører. Til slutt vil bilen stoppe, men du bør finne et egnet sted å svinge inntil så fort du merker at noe er galt, sier Roger Ytre-Hauge.

Hvor gammel bilen er og hvor mye drivstoff du hadde igjen før fyllingen spiller inn på hvor fort motoren kneler.

– Nyere biler har mer følsomme elektroniske styringssystemer for drivstoff. Nyere dieselbiler som feilfylles med bensin får ofte store skader hvis de blir kjørt. Derfor kan skadeomfanget være større på nyere biler, sier han.

Dette skjer med bilen når du starter med feil drivstoff

  • Drivstoffpumpen begynner å gå når du starter bilen.

  • Bensin eller diesel trekkes inn i systemet. Det er da skaden skjer.

  • De to drivstoffene har ulik måte å antenne på. Høy kompresjon antenner diesel, mens det er en tennplugg som antenner bensin.

  • Hvis du kjører med feil drivstoff begynner varsellamper å lyse og motoren blir gradvis dårligere. Til slutt stopper bilen.

Slik unngår du feilfylling

  • Tenk før du tanker, og ikke fyll på rutinen. Tenk deg og om gjør et bevisst valg, hver gang.

  • Er du i tvil og låner noen andre sin bil, eller firmabil, ta heller en ekstra telefon til eieren for å høre.

  • Husk at informasjon om hvilket drivstoff bilen går på står på vognkortet.

  • Hvis du er uheldig, vær ærlig med verkstedet om hvor mye du har fylt og om/hvor langt du har kjørt. Det er viktig for verkstedet å vite, så de gir bilen din riktig behandling.

  • Innser du feilen mens du kjører, stopp så raskt du kan, på en forsvarlig måte.

  • Det er mer skadelig å fylle bensin på en dieselbil enn motsatt.

  • Det finnes tanklokk som kan installeres på dieselbiler. Disse gjør det umulig å fylle feil. Motsatt vei vil ofte munningen på en dieselpumpe ikke passe i hullet til en bensinbil.

Hva dekker forsikringen? De fleste forsikringsselskaper har feilfylling av drivstoff som en del av sin standarddekning på bilforsikring med kasko. Denne inkluderer også veihjelp.