– Selv om isen ligger tykk på mange vann er det fortsatt sprekker langs land på grunn av nedtapping. Det er utrygt langs kantene, ved bekkeos og inntak/utløp til dammer og kraftstasjoner. Mye snø kan noen steder også dekke over råker og bekker.

Det skriver Å Energi i en pressemelding som ble sendt ut torsdag morgen.

– Videre vil strømforholdene i vannet lage råker eller partier med dårlig is. I områder med mye snø blir tyngden av snøen så stor at isen trykkes ned. Dette fører til at vann kommer opp gjennom sprekker i isen og danner overvann, forteller energiselskapet.

De tar med isstatus for blant annet Åseral og Bykle i pressemeldingen.

Åseral

Overføringstunnelen mellom Langevatn og Nåvatn ble tatt i bruk februar 2021. Dette medfører dårlig is på Nåvatn og ferdsel på magasinet vinterstid frarådes.

Isforholdene på Skjerkevatn har endret seg siden vannet i det nye reguleringsmagasinet ble hevet i desember 2017. Isen er dårligere enn tidligere og det er åpent vann. All ferdsel på Skjerkevatn vinterstid frarådes!

Bykle

Otteraaens Brugseierforening melder på Bykle kommunes nettside om usikker is ved inntaket i Skyvatn og langs Væringsåe på Hovden.

Hovedårsaken er at Væringsåe kraftverk nå er godkjent og startet opp. Det vil bli tappet vann fra Skyvatn heile vintersesongen. Isen vil derfor være usikker i hele vassdraget ned til inntaket.

Her er andre informasjonskilder

I pressemeldingen viser Å Energi til flere andre lenker som kan være nyttige med tanke på ferdsel i vinterfjellet: