Administrasjonen orienterte formannskapet om tilstanden til en av bygdas mest populære attraksjonen sist uke. Forsiktig anslag antyder at over 60.000 mennesker besøker Tømmerrenna hvert år.

Alexander Etsy Jensen, kommunalsjef for samfunn og miljø, presenterte en detaljert oversikt over hva som gjøres de neste årene. Fremfor alt også hva det vil koste å sette i stand tømmerrenna.

– Vi snakker om et beløp over på over 10 millioner kroner ut ifra det som er et kjent vedlikeholdsbehov, fortalte Jensen til politikerne i formannskapet.

Administrasjonen har hentet inn ekspertise på hva som må gjøres og kostnadskalkylene for arbeidet:

  • Trevirke: 3,5 millioner kroner

  • Stål og fundamenter: 1 million kroner

  • Inspeksjon og oppfølging: 350.000 kroner

  • Oppgradering av hengebruer og utskifting av kabler: 3,4 millioner kroner

I tillegg kommer en rekke andre mindre poster som administrasjon og planlegging.

Må bevilge mer

Alexander Etsy Jensen ønsket også å gjøre det klart at politikerne derfor også må legge mer penger i potten til vedlikehold. Dette for å kunne holde den i forsvarlig stand.

– I verste fall, dersom vi snakker om vaiere og sikkerhet, så kan en mulig følge over litt tid være at hele eller deler av tømmerrenna stenges for ferdsel. Derfor er det veldig viktig at man tar tak i dette og har en plan for dette, understrekte han.

Status per nå er at kommunen årlig bevilger 120.000 kroner til vedlikehold av Tømmerrenna, fylkeskommunen er inne med 133.000 og Iveland kommune med 20.000.

Det er åpenbart altfor lite og vil, ifølge Jensen, ta fryktelig lang tid før man vil komme i mål med helt nødvendige reparasjoner og vedlikehold.

Tiårsplan

Stiftelsens Tømmerrennas venner har i lengre tid også gjort seg tanker om denne turistattraksjonens fremtid. De har foreslått en vedlikeholdsplan som strekker seg over ti år. Kommunalsjefen opplyste at stiftelsen nå jobber med å søke et statlig tilskudd på halve beløpet, altså fem millioner kroner, og at fylket og kommunen dermed må stille med resten.

I praksis betyr det at kommunens årlige bidrag må økes fra 120.000 til 250.000 kroner og en tilsvarende økning må dermed også må forventes fra fylkeskommunens side.

Høyres Odd Grønberg frykter imidlertid at kommunen gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å strekke vedlikeholdet utover en periode på ti år.

–Når det er snakk om en tiårsplan, er det snakk om eventuelt å kjøre et prosjekt som forskuttert eller snakker vi om å dra det prosjektet over ti år? spurte Grønberg retorisk.

– I så fall er jeg jo redd for at kostnaden tar oss igjen før vi får brukt disse pengene. Når vedlikeholdsbehovet først er så galt som det er, da snakker vi om å bytte noen få planker i året, fortsatte Grønberg.

Uhensiktsmessig

Grønberg mente at det ville være uhensiktsmessig uten et snarlig og skikkelig krafttak med tanke på vedlikehold.

Kommunedirektør Svein Skisland poengterte at det nå er viktig å lage en vedlikeholdsstrategi. Han understrekte imidlertid at det kunne bli en stor utfordring dersom man ikke klarer å få napp hos en eller flere eksterne finansieringskilder.

Tømmerrenna vil uansett på nytt havne på politikernes bord når en finansiering av vedlikeholdet er mer avklart.