Etter at snøen skapte problemer i trafikken, ble det mildvær og regn. Mye regn.

Stor fare

Fredag oppjusterer meteorologene det gjeldende, gule farevarselet for flom til det neste av de tre nivåene – det oransje. Altså «stor fare»:

«Det er stor vannføring i lavereliggende vassdrag, dvs. vassdrag som i hovedsak ligger under 600 moh. Vi venter mye regn fra i ettermiddag. Dette, sammen med snøsmelting, vil øke vannføringen, som noen steder kan nå oransje nivå,» står det å lese på yr.no.

Varselet gjelder for deler av Skagerrak-kysten, står det på yr.no.

Ifølge yr.no er det fortsatt gult flommvarsel som gjelder i Vennesla og Kristiansand fortsatt det gule flomvarselet som gjelder.

Kart som viser hvilke områder som er omfattet av flomvarselet. Foto: Varsom.no

– Hold deg oppdatert

En flom på oransje nivå vil kunne resultere i «omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder. Kan føre til stengte veier og bruer,» opplyser meteorologene.

Anbefalingene er som følger:

  • Hold deg oppdatert om situasjonen.

  • Sikre og flytt verdier bort fra utsatte områder (f.eks. i kjellere, og biler, campingvogner etc. langs elver og bekker).

  • Rens stikkrenner, kummer og andre vannveier for snø/is, jord og grus, kvist og løv, slik at vannet kan renne uhindret der det vanligvis renner.

  • Beredskapsmyndigheter skal vurdere fortløpende behov for beredskap og forebyggende tiltak, og må være forberedt på at også bebyggelse og infrastruktur for øvrig kan bli utsatt for alvorlige hendelser.

Også skredfare

I tillegg til flomvarselet, er det sendt ut varsel om jord- og flomskredfare (gult nivå) for sørlige deler av Telemark og Øst-Agder.

Igjen er grunnen den ventede nedbøren, på opptil 25–33 millimeter fredag, samt mildværet:

– Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Med gjeldende værprognose er lavereliggende områder mest utsatt. Det er vått i bakken etter flere dager med regn og snøsmelting, opplyses det på yr.no.

Lite sol i sikte

For øvrig ser de neste dagene ut til å bli preget av typisk, grått novembervær.