Signe Marie Rølland

Journalist

– Vi tenker på hvordan blomstene står i forhold til hverandre etter hvor høye de er og hvilke farger som passer sammen. Utenfor institusjoner planter vi blomster som beboerne kan plukke noen av og pynte med på rommene sine, sier Voreland.

I løpet av to uker skal det plantes flere tusen blomster på offentlige steder.

– Vi planter utenfor alle offentlige steder i Vennesla kommune, som kulturhus, rådhus, institusjoner og kirkene, for å nevne noe. Vi planter også på de 170–180 gravene som kommunen har vedlikeholdsansvar for, sier Lars Olsen, som er fagarbeider på park og teknisk i Vennesla kommune.

– Det fineste med jobben er å få pynte opp i det offentlige rom til glede for andre, sier Lars Olsen og kollega Øyvind Voreland på park og teknisk. De legger til at det heller ikke er noen ulempe å få jobbe ute.

Ifølge enhetsleder ved teknisk forvaltning, Arne Vatne, plantes det noen flerårige planter i forbindelse med prosjekter. Hvor mange planter det er snakk om totalt, har han ikke noe eksakt tall på. Men det dreier seg om noen tusen.

– Sommerplanter for øvrig i kommunen kommer på rundt 200.000 kroner. Dette er noe som gleder mange. De ansatte som planter i park og teknisk gjør en fantastisk jobb, men vi skulle gjerne hatt enda flere hender i arbeid, sier han.

Plantet i Hægeland

Onsdag plantet de utenfor Venneslaheimen, Hægelandsheimen og til slutt utenfor Hægeland kirke. Lasteplanet på bilen de kjører er full av blomster og side om side står begonia og margeritter.

– Det er vanskelig å si hvor mange blomster vi planter, men dreier seg om flere tusen. Vi planter blant annet begonia, margeritter, tagetes, sanvitalia og løvemunn, for å nevne noe, sier Olsen.

foto
Øyvind Voreland (fra venstre) og Lars Olsen plantet utenfor Hægeland kirke onsdag. Deres kollega Andreas Hægeland var et annet sted på kirkegården og jobbet da bildet ble tatt. Foto: Signe Marie Rølland

– Mindre tyveri

Men ellers er det ikke bare å plukke med seg blomster fra offentlige bed. Blomstene er ment å stå der til glede for alle.

– Det har vært noen problemer med tyveri tidligere, men det har blitt mindre av det den senere tiden. Det er vanskelig å si hva det kommer av, men det er jo sånn at vi ikke kan bruke hengelås på blomstene heller, sier Voreland.

Totalt regner de med at de har 10–15 forskjellige plantesorter, men antallet dobles hvis man regner med at flere av plantene kommer i ulike farger. Denne dagen har de med seg 5–6 ulike planter til Hægeland.

– Det går også mye tid til vanning, særlig når det er tørt, og på noen av plantene har vi selvvanningsbøtter. Utenfor kulturhuset i Vennesla sentrum har vi i år plantet i en stor urne, som er ny av året, sier Olsen.

De tror beplantningen betyr mye for folk.

– Det betyr nok mer enn vi tror, både for fastboende, besøkende og turister, og folk hadde nok lagt merke til det om blomstene ikke var der. Vi ønsker at det skal være fint i Vennesla for folk som bor her og skal besøke kommunen i sommer. Folk er jo ganske travle i hverdagen, så vi tror det betyr mye å ha noe fint å feste blikket på, sier Olsen og Voreland.

foto
Hvite og rosa margeritter er blant blomstene som plantes. Foto: Signe Marie Rølland
foto
– Vi tenker også på hvordan blomstene står i forhold til hverandre etter hvor høye de er og hvilke farger som passer sammen, sier Øyvind Voreland, fagarbeider på park og teknisk. Foto: Signe Marie Rølland
foto
Slik ser et av bedene utenfor Hægeland kirke ut. Foto: Signe Marie Rølland
foto
Det blomstrer også utenfor Vennesla kulturhus. Foto: Signe Marie Rølland