Denne saken er et leserbidrag og ikke skrevet av redaksjonen i Vennesla Tidende.

100 symbolske graver med hver sin fakkel poengterte det aller verste med krigføringen i Gaza - tusenvis av døde barn. Demonstrantene samlet seg ved starten og gågata og gikk i tog ned til paviljongen utenfor rådhuset. Sjelden samles så mange til politiske demonstrasjoner i Vennesla. Det skyldes konfliktens brutale alvor, og at det bor en og del palestinere i bygda. Mange voksne og barn med palestinsk bakgrunn var møtt fram med flagg, paroler og buttens. Det gjorde inntrykk da barn med palestinsk bakgrunn gikk mellom de symbolske barnegravene. De kikket ned på bilder av barn på «barnegravene».

En rekke appeller ble holdt. Først ut var leder av Palestinakomiteen i Agder Jorun Aanensen Kalvik. Hun trakk fram krigens gru i et kvinneperspektiv. Aanensen Kalvik mintes den gangen hun selv hadde en vanskelig fødsel, og fikk all den medisinske hun trengte. Kvinner som fødes i Gaza nå må føde uten at det fins strøm, vann og medisiner, mange ganger også uten kvalifisert personell. Hver dag føder 180 kvinner i Gaza. Konferansier for dagen, Sarah Taif fra Norsk Folkehjelp – Solidaritetsungdommen, fremhevet det hun mener er doble moralske standarder. – Et palestinsk liv er tydeligvis mindre verdt enn et ukrainsk liv.  Vestens holdninger er unnvikende og noen ganger fraværende, sa Taif. Hun frykter Hvordan skal det gå i fremtidige konflikter med doble standarder i bagasjen. Firas Samadaa fra Palestinsk forening, Haya Tourkou fra Muslimsk Råd, Marie Rønnekleiv fra Vennesla SU og Paul Johan Thunes Jensen fra NKP, ba alle innstendig om at våpenhvilen må fortsette. Grusomhetene må ta slutt. Alle frykter de at Israel gjenopptar krigføringen om noen dager. Da vil enda flere dø, særlig barn. Gjennomsnittsalderen på de som har dødd i Gaza under den åtte uker lange krigen, er fem år. Marie Rønnnekleiv ba om at Norge må anerkjenne Palestina som stat umiddelbart. Hun mener det vil ha størst effekt å gjøre det nå.

Leder i Palestinakomiteen i Agder, Jorunn Aanensen Kalvik, holder sin appell. Foran barn med palestinsk bakgrunn som nå hører hjemme i Vennesla. Foto: Bjørne Jortveit