Vi presenterer noen av de viktigste og mest engasjerende sakene i vår årskavalkade. Denne saken ble publisert i april i år.

Men det har kommet reaksjoner på tilbudet, og hun forstår at noen er skeptiske.

– Fortsatt er Kristus-sentrert yoga veldig lite utbredt, og mange vil helst ikke ta i det. Yoga i kirken har vært prøvd ut i Oslo og Bergen, og jeg har også hatt retreater på Vigmostad Prestegård i Lindesnes. Jeg møter både folk som er skeptiske til dette og de som er positive, sier yogainstruktør Guro Birkeli.

Hun driver Marvel Yoga som er en del av Areopagos sitt arbeid innen trospraksis. Marvel Yoga skriver på egen nettside at de ønsker å skape øyeblikk der du kan beundre Guds skaperverk, undre deg over Guds virkelighet og bli bergtatt av Hans kjærlighet. Birkeli holder kurs, retreats og workshops.

– Dette er nesten som en vanlig yogatime der man fokuserer på pust og bevegelser og bygger fysisk styrke. I den mest aktive formen for yoga (hatha) innleder jeg med en bønn og et bibelvers, før vi går over i en mer aktiv del. Mot slutten gjentar jeg det igjen som en del av avspenningsøvelser og meditasjon. I roligere yogatimer (yin) der vi ligger mer i ro på matta leser jeg ord fra bibelvers gjennom hele timen, sier Birkeli.

Planen er å tilby to kurs dersom det er nok påmeldte, etter det er det mulighet for drop in. Hatha yoga er aktiv yoga og en treningstime for de som ønsker å få mer styrke, fleksibilitet og stabilitet i kroppen. Yin yoga er mer passiv med fokus på dype strekk og pust.

«Det er ikke så viktig for meg hvor jeg gjør yoga. Min gudstjeneste tar jeg med meg overalt. Men å få gjøre det i et bygg som nettopp er dedikert til gudstjeneste syns jeg er ekstra flott», skriver Birkeli selv om Kristus-sentrert yoga på Facebook-siden til Vennesla kirke.

Guo Birkeli starter opp med nye yogakurs i Vennesla nye kirke. Foto: Signe Marie Rølland
Diakon Helga Victoria Aas Johnsen og yogainstruktør Guro Birkeli holder fokus. Foto: Signe Marie Rølland

Fant sin treningsform

Selv fant hun ikke den treningsformen hun likte før hun prøvde yoga. Hun likte ikke å løpe og syntes trening handlet for mye om konkurranse, styrke og vekt.

– Så jeg prøvde yoga og fant ut at jeg likte det godt. Og etter å ha søkt litt på youtube fant jeg ulike mantra som ble sunget og lest i meditasjonsdelen av timen. Jeg tenkte at det kunne være fint å koble på bønn isteden, så jeg prøvde det. Så har jeg tatt utdannelse i kristen yoga og fått koblet på Aeropagos, sier Birkeli, som kommer fra Bodø, men har bodd ti år i Vennesla og flere år andre steder på Sørlandet.

Birkeli mener at yoga kan gjøres overalt og for henne handler det også om en måte å leve på, om forholdet hun har til seg selv og sin egen kropp og til Gud og andre mennesker. Pusteøvelsene er for mange også gode å ha i en stressende hverdag.

Yogainstruktør Guro Birkeli (fra venstre) og diakon Helga Victoria Aas Johnsen gleder seg over å kunne tilby Kristus-sentrert yoga i Vennesla nye kirke. Foto: Signe Marie Rølland

– Noen er skeptiske og redde for dette, og det kan jeg forstå. Men det er viktig å huske at yoga var der lenge før buddhismen og hinduismen satte det i system. Det er heller ingen religioner som har patent på bønn og faste. For meg er det viktig å ha respekt for opphavet og røttene til yogaen. Jeg kunne heller ikke hatt den yogaformen i lekerommet her eller på et treningssenter. Det er viktig for meg at Kristus-sentrert gjøres i kirken eller på et menighetshus, sier Birkeli.

– Dette er jo heller ikke noe mainstream-tilbud. Det hadde vært fint om det var fullt hus her, men jeg forventer ikke at det skjer. Noen foretrekker å trene yoga i et yogastudio, men har ikke noe forhold til kirken og føler det er unaturlig å komme hit. Andre er skeptiske og vil ikke komme, mens noen synes det er positivt at tilbudet finnes, men de vil ikke prøve det selv. Og så har du de som kommer og liker det eller som finner ut at det ikke er noe for dem. Folk er forskjellige, og yoga passer ikke nødvendigvis for alle.

Tror Jesus ville likt det

Deltakerne må selv ta med matte, pute og vannflaske. Kurset er for voksne deltakere av begge kjønn. Tidligere har det vært flest kvinnelige deltakere, men menn er også velkomne. I yoga er det viktig å lytte til kroppen, og man trenger ikke være spesielt myk eller godt trent for å prøve.

– Meningen er at den nye kirken og menigheten vår skal ha plass for alle og hele mennesket. Barna har et lekerom i kjelleren der de kan herje, og voksne har kanskje behov for andre ting i kirken. Vi er heldige som har fått en så flott og helt ny kirke og heldige som kan fylle den med så mye, sier diakon Helga Victoria Aas Johnsen.

Hunden som ser ned eller «downward dog» som den også kalles er en kjent yogastilling. Foto: Signe Marie Rølland

– Jeg har prøvd et kurs med Guro på Menighetshuset og merker at det hjalp meg å koble hodet på kroppen. Man har ofte mange tanker og mye stivhet som setter seg i kroppen. Å koble det på bønn, gjør det for meg mer helhetlig. Det er jo heller ikke slik at man bare ber i kirken, det kan man også gjøre andre steder, fortsetter diakonen.

Yogatimene foregår i et eget rom, ikke i selve kirkerommet der gudstjenestene foregår.

– Akkurat ren yogagudstjeneste tror jeg ikke venndølene er klare for ennå. Det er nok et stykke fram før vi er der, sier Johnsen.

Hva tror dere Jesus ville sagt om yoga?

– Jeg tror han ville vært positiv og kanskje gjort det selv, slik han levde livet sitt, sier Johnsen og Birkeli.

Soknepresten: - Har vært reaksjoner

– Jeg er veldig glad for at vi kan tilby dette i kirken. Jeg har vært med på timene til Guro tidligere på menighetshuset i Vennesla, men dette er første gang vi tilbyr dette i den nye kirken. Vi har tatt det opp i menighetsrådet og kommet fram til at vi ønsker å tilby Kristus-senterert yoga i vår menighet, sier sokneprest i Vennesla, Mari Sønnesyn Berg.

Hun vet at enkelte synes det er feil å ta yoga inn i kirken. Soknepresten påpeker at yoga også brukes i hinduismen, men at man her fyller den med kristent innhold.

– Det har nok vært flere reaksjoner enn det som har kommet meg for øre, og noen har også tatt kontakt med meg fordi de reagerer på dette. Det har kommet fine samtaler ut av det, og jeg setter pris på at folk tar kontakt. Jeg skulle ønske at folk følte seg fri til å komme og se hva det er og se hva de kritiserer. At man bruker former fra andre retninger og fyller det med kristent innhold er ikke nytt i kirken, det er heller ikke yoga, sier Berg.

– Oppbyggelig for sjela

Berg har selv deltatt på Kristus-sentrert yoga tidligere.

– Jeg hadde selv aldri prøvd yoga før jeg var på time med Guro. Hun konsentrerer seg om et bibelvers som leses flere ganger, og man jobber med spenning og avspenning, konsentrasjon og pust. Jeg opplevde det oppbyggelig for sjela og godt for kroppen, og jeg har stivheter som jeg får jobbet med i yogaen. I tillegg får jeg høre og meditere over bibelvers i en annen sammenheng enn jeg vanligvis gjør, sier hun.

Soknepresten påpeker at de ønsker å fylle den nye kirken med mening og liv og ber folk om å være med på å definere hva det skal være. 4. mai skal de ha en idemyldring om ungdom og ungdomsarbeid i kirken - og den 10.mai for alle aldre.

– Når det gjelder Kristus-sentrert yoga er nok ikke dette et breddetilbud hvor det kommer til å rause inn folk, og det er kanskje ikke like aktuelt for alle. Men de som liker den treningsformen og ønsker å meditere over kristent budskap kan nok kjenne at dette er noe for dem. Jeg synes det er fint å øve meg på avspenning og hvile og ha fokus på å meditere over bibelvers, sier soknepresten.