Varaordfører Eivind Drivenes (Sp) tar til orde for å utnytte solenergien på Støleheia.

Det vil han gjøre ved å etablere en solcellepark ved avfallsanlegget.

– Utgangspunktet mitt er vi allerede har gjort store terrenginngrep i området. Dermed vil et slik anlegg ikke legge beslag på uberørt natur, sier Drivenes.

– Samtidig har du fasiliteter på Støleheia som gjør det enkelt å koble anlegget på strømnettet, fortsetter han.

Mer strømproduksjon i Vennesla

Drivenes tok opp saken i et eiermøte i Avfall Sør AS, der Kristiansand og Vennesla kommuner er deleiere. Det var NRK Sørlandet som først omtalte saken.

– Hvordan kan Vennesla dra nytte av et slikt anlegg på Støleheia?

– Fordelen er at vi får enda mer energiproduksjon i kommunen. Vi vet at om få år vil det ikke være nok strømproduksjon til å dekke det daglige forbruket. Det må vi håndtere på et vis og vi må gjøre det miljøvennlig, sier Drivenes og utdyper:

– Vindmøller på land er det sterk motstand mot, og det er noen utfordringer knyttet til vindmøller til havs. Men solcelleteknologien har vi allerede, samtidig som vi får utnyttet arealene på Støleheia som allerede er berørt av inngrep.

– Hvordan vil du jobbe videre med denne saken?

– Jeg kommer nok til å jobbe for dette i kommunen, og så vil jeg få det med i en eierskapsmelding til Avfall Sør at vi skal jobbe videre med muligheten for solcellepark, sier Drivenes.

– Bør ikke gå på bekostning av næringsareal

Odd Grønberg (H) sier seg enig i at Støleheia vil kunne egne seg godt for produksjon av energi fra solceller.

– Men hvis man skal etablere solcellepark bør det ikke gå på bekostning av næringsareal. Da bør man heller utnytte takareal hvis det er mulig, sier Grønberg.

Han peker på at Vennesla også vil ha behov for mer plass hvor bedrifter og firmaer kan etablere seg.

Odd Grønberg (H) er enig i at tanken om solcellepark på Støleheia er god. Samtidig mener han et slikt tiltak ikke bør gå på bekostning av næringsareal. Foto: Marianne Furuberg

– Vi må ha en ambisjon om at kommunen skal vokse fremover, og ikke bare være en bokommune. Da må vi legge til rette for næringsliv, og da er arealene på Støleheia et av stedene som er aktuelle, sier Grønberg og fortsetter.

– Å etablere solcellepark kan heller ikke være en kommunal oppgave. Det må en aktør inn i bildet som vil bygge og drifte anlegget, for eksempel Å Energi.