– Nå skal vi bruke kreftene på å finne løsninger, og er optimistiske med tanke på å finne greiest mulige vei ut av dette, sier Øyvind Andersen.

Han er valgt styreleder for Hægeland og Øvrebø frivilligsentral, og i møtet til Levekårsutvalget den 11. mai orientere han om den økonomiske situasjonen til frivilligsentralen i de øvre bygder.

– Rett før årsmøtet i 2023 informerte regnskapsfører om at den økonomiske situasjonen er utfordrende. Etter en grundig gjennomgang kom det fram at sentralen har brukt mer midler enn tilgjengelig, og at det sannsynligvis ikke var nok midler til at sentralen kunne overleve resten av året, sa Andersen da han leste opp orienteringen fra styret i frivilligsentralen.

Måtte redusere stilling knyttet til barn og unge

På grunn av dette har styret måtte ta flere grep for å bedre økonomien. Blant annet har en 40 prosent prosjektstilling blitt avviklet fra 1. mai i år.

Den ene av to daglig lederstillinger har også blitt redusert.

Sentralen har siden oppstarten i 2013 hatt to daglig ledere i 50 prosent stilling hver. Den ene er tilknyttet Hægelandsheimen og er rettet mot aktiviteter for eldre. Her har kommunen bidratt med 30 prosent, slik at stillingen samlet kom på 70 prosent. I 2020 besluttet frivilligsentralen å økte sitt bidra fra 50 til 70 prosent.

Den andre stillingen er rettet mot barn og unge. Fordi sentralen fikk ekstra prosjektmidler mellom 2020 og 2021, ble stillingen knyttet til barn og unge økt til 100 prosent.

Men i lys av den økonomiske situasjonen, har stillingen knyttet til barn og unge blitt redusert til 50 prosent igjen.

– Det er ikke noe greit, men vi måtte gjøre noen innskrenkinger for å ha nok penger til aktivitet ut året, sier Andersen.

Han forteller at stillingsreduksjonen gjort i dialog med de to ansatte, hvor det blant annet har blitt sett på ansiennitet.

– Samtidig ønsker vi så langt det er mulig å opprettholde aktiviteten på Hægelandsheimen, forklarer Andersen.

Hadde inntrykk av at økonomien var god

I kjølvannet av de økonomiske utfordringene, har styret sett på mulige årsaker til at situasjonen ble slik den ble.

Inntrykket i frivilligsentralen var egentlig at økonomien var god nok til å dekke driften. Men få dager før årsmøtet i 2023, informerte regnskapsføreren om at situasjonen var krevende.

– Styret fikk ikke beskjed fra regnskapsfører om situasjonen før et par dager før årsmøtet i slutten av mars. Årsaken er ifølge regnskapsbyrået er at har vært sent innkomne bilag i tillegg til at det er vanskelig å få oversikten på grunn forskjellige regnskaper, står det i redegjørelsen.

– Nå har vi samlet alt inn på en konto, slik at det skal bli enkelt å få oversikt, sier Andersen og legger til.

– Vi bruker ikke krefter på å peke ut hva som har blitt gjort noe feil. Vi har alle hatt et ansvar. Så må vi gjøre det beste ut av situasjonen. Første prioritet er å finne ei best mulig løsning for å finansiere resten av året, og så ser vi for oss at vi er tilbake i en så normal situasjon som mulig neste år igjen, sier Andersen.