Vi presenterer noen av de viktigste og mest engasjerende sakene i vår årskavalkade. Denne saken ble publisert i august i år.

– En blir både overrasket, imponert og litt paff, sier enhetsleder Ola Skei Bekken fra enhet for plan og utbygging i Vennesla kommune.

Tirsdag tok han turen opp til en bakketopp på Samkom, etter at kommunen hadde fått et tips om et byggeprosjekt på kommunal grunn.

Både bildene i e-posten og det han fikk se med egne øyne ga god grunn til forbauselse. For 200 meter i luftlinje fra bebyggelse, opp en del veldig bratte bakker, har noen satt i gang et voldsomt byggeprosjekt.

På en bakketopp på Samkom har noen satt i gang et stort og ulovlig byggeprosjekt. En liten hytte, en redskapsbu og et høyt utkikkstårn er satt opp. Det er også plassert en flaggstand utenfor hytta. Foto: Morten Klaussen

– Må reagere

En liten hytte og en redskapsbu er ferdigbygd, mens et nærmere 10 meter høyt utkikkstårn er under bygging. Tårnet ser ut til å være bygget av solide materialer, det er støpt fundament, og tårnet er bardunert, trolig for å være mer stabilt.

– Vi har vært borti at unger har bygd trehytter på kommunal grunn, men ikke noe med dette omfanget. På et punkt må vi reagere, sier Skei Bekken.

Og det punktet er langt lavere enn 10 meter kan Skei Bekken slå fast. Han forteller at kommunen har reagert på byggverk i langt mindre omfang, som er satt opp på kommunens eiendom.

De kommunalt ansatte hadde ikke med seg måleutstyr, men med Ola Skei Bekken som utgangspunkt kan det se ut til at tårnet er opp mot 10 meter høyt. Foto: Morten Klaussen

Bryter mange lover

I tillegg til at bygget er satt opp på kommunal grunn uten søknad og tillatelse, er omfanget så stort at det er krav om det er krav om ansvarsbelegging.

Det er også spor etter ulovlig kjøring i utmark på området, noe som trolig forklarer hvordan all materialene har blitt fraktet opp.

I tillegg til det store tårnet er den lille hytta og redskapsbua på området ulovlig, men ikke like alvorlig som tårnet.

– De har ikke samme skadepotensial, sier enhetslederen.

Alle byggene ser ut til å være solid bygget, med gode materialer. Det ligger fortsatt en del material rundt byggene, og det er tydelig at noen har brukt mye tid på å gjøre i stand området. Foto: Morten Klaussen

Må fjernes

Skei Bekken sier at kommunen nå ønsker å komme i kontakt med de som står bak byggene.

– Vi vil gi dem muligheten til å rydde det selv, og det vil si ta det vekk. Får vi kontakt med dem finner vi nok en grei løsning.

– Hva skjer om dere ikke får tak i dem?

– Da blir det antakeligvis politianmeldt, men det er noe vi må avklare internt.

– Kan medføre skade

Skei Bekken er klar på at ulovlige bygg i et slikt omfang langt ifra er hverdagskost for de kommunalt ansatte.

Han sier at kommunen vil ha en løsning på situasjonen så snart som mulig. Dette fordi tårnet kan kollapse i tilfelle det ikke er bygget på en forsvarlig måte.

– Dette kan medføre skade, siden vi ikke kjenner til hvordan det er bygget. Nå skal vi sperre av området, og inntil da ber vi publikum om å holde avstand.