– Det er altfor dyrt. Jeg sliter med å komme meg rundt, sier Jonas Høiaas (16).

Han kjørte opp til moped for tre måneder siden. Siden den gang har drivstoffprisene steget jevnt og trutt.

– Jeg ser på bankkontoen at det tappes. Det er svær forskjell fra tidligere. Jeg kjører mindre nå enn det jeg gjorde med en gang, sier han.

Drivstoffprisene varierer som regel med flere kroner i løpet av uken. Høiaas sier at han derfor er påpasselig med når han kjøper bensin. Tirsdag benyttet han muligheten på Uno-X.

– Da var prisen nede i 23,19 kroner, det er lenge siden den har vært så lav. For et par dager siden var det 27,89. Da er det bare å glemme å fylle, slår han fast.

foto
Drivstoffprisene har steget voldsomt den siste tiden. Foto: Statistisk sentralbyrå

– Skremmende økning

Snittprisen for en liter bensin i mai i år var på 22,96 kroner, og dieselprisen var 22,39 kroner. Det er henholdsvis 43 og 49 prosent mer enn for ett år siden, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Det er en skremmende økning, og mange husholdninger sliter med disse rekordprisene. Gjennom vinteren og våren har vi etterlyst tiltak, men blitt møtt av taushet. Regjeringen har lovet å kutte avgifter som rammer vanlige folk men følger ikke opp egne løfter, selv i en så ekstrem situasjon, sier Thor Egil Braadland, ansvarlig for myndighetskontakt i NAF, Norges Automobil-Forbund.

– Rammer distriktene

I en pressemelding peker NAF på at prisen på drivstoff bare den siste måneden har med henholdsvis 8,10 prosent for bensin og 6,67 prosent for diesel.

NAF mener at dette er økninger som rammer spesielt hardt i distriktene, hvor færre har elbil og folk er avhengig av bilen for å få hverdagen til å gå opp.

– Vi har lagt fram en pakke på 30 milliarder kroner som vil få ned prispresset for bilistene og bidra til at flere kan skaffe seg elbil. Avgiftskutt er det viktigste tiltaket, og regjeringen kan få pumpeprisen betydelig ned om de bare vil, sier Braadland.

I Sverige har regjeringen kommet med en kontantstøtte til bilistene. NAF har foreslått en lignende ordning i Norge også, samt å kutte omregistreringsavgift på elbil, kutte trafikkforsikringsavgiften og slette bompengegjeld.

Priser på drivstoff per måned:

Bensin, blyfri 95 oktanAvgiftspliktig diesel
Priser (kroner per liter)22,9622,39
Endring fra sist måned8,1 %6,67%
Endring fra samme måned sist år43,41%49,27%

Vil ikke kutte

Til tross for de høye drivstoffprisene, er det lite som tyder på at regjeringen vil kutte i avgiftene. I alle fall ikke i nærmeste fremtid.

For snart to uker siden sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) at drivstoffavgiftene ikke kom til å bli kuttet i sommer.

– Det ligger ikke noen endringer i drivstoffavgiftene i vårt skatte- og avgiftsopplegg nå. Men til høsten kommer vi til å se på skatte- og avgiftsgrep og lage nytt budsjett for neste år, sa han til NRK 10. juni.