Selv om det ikke er påvist fugleinfluensa i Vennesla eller Agder, har Vennesla kommune sendt ut informasjon slik at innbyggerne skal vite hva de skal gjøre dersom smitten kommer til bygda.

Det er et pågående utbrudd av den smittsomme dyresykdommen i Finnmark og nord i landet. Utbruddet sprer seg sørover, og sykdommen er påvist i Trøndelag og Sunnmøre.

NTB skriver at det i Vadsø alene er funnet over 12.000 døde fugler som følge av sykdommen siden 14. juli.

I forrige uke ble det oppdaget tre døde måker på taket til kjøpesenteret Lillemarkens i Kristiansand, ifølge Fædrelandsvennen. Mattilsynet kunne ikke utelukke at dette dreide seg om fugleinfluensa, og sa til avisen at de ville ta prøver av fuglene.

Om sykdommen

Fugleinfluensa er en smittsom virussykdom hos fugler som også kan smitte til andre dyrearter. Ulike varianter av fugleinfluensavirus fører til sykdom av forskjellig alvorlighetsgrad. Influensaen smitter lett fra fugl til fugl. Fugler som blir smittet av den mest alvorlige varianten, vil dø i løpet av kort tid.

Fugleinfluensa har aldri blitt påvist hos mennesker i Norge ifølge FHI. De vurderer derfor risikoen for smitte til mennesker som svært lav. Sykdommen smitter ikke til mennesker via mat eller drikkevann.

Kommunen skriver at det likevel er klokt å tenke gjennom hva som kan skje, og ta forholdsregler. Dersom mennesker smittes av fugleinfluensa kan man nemlig bli alvorlig syke.

– Hvis du har vært i kontakt med smittet fugl (enten død eller syk) bør du være oppmerksom hvis du får influensalignende symptomer. Ta kontakt med din fastlege og opplys at du har vært i kontakt med syk fugl, skriver kommunen.

Videre oppfordres innbyggerne til å unngå kontakt med døde og syke fugler. Det er kommunen i samarbeid med Mattilsynet som skal håndtere dette.

Denne videoen fra Norsk institutt for naturforskning viser en gråmåke som er smittet med fugleinfluensa

Dette må du gjøre om du finner døde eller syke fugler:

  • Ikke ta på syke eller døde fugler eller andre dyr hvor det er mistanke om smitte.

  • Vask hendene med såpe og vann etter kontakt med fugl, avføring fra fugl eller utstyr som har vært i kontakt med fugl.

  • Varsle Mattilsynet på e-post: innmelding.fugleinfluensa@mattilsynet.no

Personer som skal samle inn døde fugler må ha tilstrekkelig smittebeskyttelse i form av bekledning, ansiktsmaske og hansker. Fuglene må lagres på en sikker måte fram til henting og destruksjon på forbrenningsanlegg eller anlegg som er godkjent for behandling av høyrisikoavfall.

For oppdatert informasjon vises det til Mattilsynets nettsider: