– Det har vært mange henvendelser fra folk som er usikre på om meldingen de har fått på telefonen er fra oss eller ikke. Mange har skjønt at det er svindel og ringer oss for å si ifra, sier Erik Harvey hos Altinn brukerservice.

– Telefonen rett før du ringte var en slik telefon. Det kommer i bølger og nå har vi mange som ringer. Det er sesongbetont og antall henvendelser i det siste har vært vesentlige.

– Alltid en lenke

På meldingen som flere har mottatt på telefonen står det Altinn som avsender. Svindlerne utgir seg for å være Altinn og skriver:

Viktig melding fra Intrum Altinn: Sjekk nå innboksen din for de siste opplysningene om økonomien din. I meldingen ligger det også en lenke å trykke på.

– På en svindel melding vil det alltid ligge en lenke. Ikke trykk på den. Bruk aldri en slik lenke som ligger vedlagt. Logg deg inn direkte på nettsiden til Altinn. Har du ikke fått noe melding der, så kan det styrke mistanken om at meldingen du fikk på telefonen er svindel, sier Harvey.

I dette tilfellet er det også sendt slik at meldingen kommer opp sammen med flere andre ekte meldinger fra Altinn som er sendt tidligere.

Det skjer dessverre ganske ofte at det sendes ut e-post eller sms fra kilder som utgir seg for å være fra Altinn eller andre offentlige etater, men som er forsøk på svindel, skriver Altinn på sin nettside.

Formålet med falske e-poster/sms er å lure til seg personsensitiv informasjon og bankopplysninger: Ikke klikk på lenker eller vedlegg. Altinn har også lagt ut råd og tips om man mistenker svindelforsøk.

Går på limpinnen

– Folk skal ikke føle skam om de har klikket på noe i en svindel-e-post. Hver dag går høyt utdannede mennesker på limpinnen – det skjer den beste og er ikke noe å være flau over, uttalte Bjørn Kristian Rasmussen i Orange Cyberdefense et internasjonalt firma som leverer sikkerhetstjenester knyttet til den virtuelle verden, tidligere i høst.

– Først er det viktig å ikke ha samme passord på jobb-e-posten som på din private PC eller mobil. Skulle uhellet være ute og du blir hacket på din private e-post, kan svindlerne da potensielt også ta seg inn i din jobb-PC. Så har du samme passord på begge e-poster er rådet mitt: Bytt passord og sett på tofaktor-verifisering, om du ikke har det på allerede, oppfordrer han.