Vennesla kommune har brukt mindre penger enn først antatt på byggeprosjektene ved Vennesla og Moseidmoen skole, utbygging av Barnestua og nye lokaler til leger i Helsehuset.

Prosjektet ved de to skolene har et mindreforbruk på 9,9 millioner kroner.

– Arbeidet har involvert god planlegging og raske beslutninger for å overholde stramme tidsfrister, og i begge prosjektene har skolens ledelse, ansatte, tillitsvalgte og verneombud bidratt positivt til at byggene ble ferdigstilt til skolestart i august 2022 uten arbeidsulykker, skriver kommunedirektøren i sin saksframstilling til formannskapet.

Han foreslår videre å disponere 1,2 millioner kroner av midlene til oppføring av et eget rom til mat og helse på Vennesla skole.

Barnestua ble 4,4 millioner kroner billigere enn først budsjettert, og Helsehuset hadde et mindreforbruk på 3,3 millioner kroner.

Kommunedirektøren foreslår at disponeringen av de ubrukte midlene vurderes i forbindelse med 1. tertialrapport.

Sammenligner med handletur

På kommunens nettsider uttaler Tellef Mykland, som har prosjektleder ansvar for flere av prosjektene, at utbygging kan sammenlignes med en handletur på matbutikken. At man må ha bestemt seg for hva man skal kjøpe før man går til kassa for å betale.

– Denne måten å arbeide på gjør at vi får avklart mye før vi legger ut på anbud for totalentreprise. Alt handler om å ha en god plan og å bli enige på forhånd, slik at vi slipper endringer underveis. Endringer koster, sier Tellef Mykland, som har prosjektlederansvar for flere av utbyggingene som har endt i pluss.

Leder for byggforvaltning, Inger Neset, tror lojalitet i hele organisasjonen gjør samarbeidet i byggeprosjekter lettere.

– Vi står sammen om å ta ansvar og å finne løsninger, og da blir det lettere når de vonde valgene skal tas. I alle byggeprosjekter må det bli en del «nei», sier Neset.

Hun minner om at det slett ikke er selvsagt å gå «med overskudd» på et byggeprosjekt. Særlig ikke når tidsfristene er stramme.

– Arkitektene mener vi satte norgesrekord i rask skoleutbygging. Vi hadde bare tre måneder på prosjektering, og vi var bekymret for om det ble for raske runder. Vi har hatt svært god styring og framdrift, og mange har periodevis jobbet nesten natt og dag. Jeg synes vi har levert flotte prosjekter, sier Neset.