Signe Marie Rølland

Journalist

– Det er veldig hyggelig, og det betyr enormt mye for dem det gjelder. Blå Kors ferie sponser blant annet en tur til Fårup, og folk er kjempeglade for at det blir noe av denne ferien. Mange har vært veldig fortvilet fordi de har gledet seg til å reise på ferie, sier daglig leder i Mulighetenes Hus, Raymond Bærø.

Vennesla Tidende skrev i mai at Mulighetenes Hus må avlyse alle turer og aktiviteter for barn og unge i 2022, etter at de har fått avslag på statlig tilskudd. Senere har private aktører kommet på banen med midler og sørger for at tilbudet langt på vei er reddet.

– Turene og opplevelsene betyr vanvittig mye for dem det gjelder, og for mange er det dette de opplever i ferien. Mange av barna er vokst opp med disse turene og feriene, og de har vært med på flere siden vi startet opp i 2015. Mange familier ble fortvilet da tilbudet vårt falt vekk og vi måtte avlyse aktiviteter, legger han til.

Har samlet inn 280.000 kroner

Mulighetenes Hus har henvendt seg til næringslivet for å få inn penger så de kan opprettholde aktivitetstilbudet. Så langt har de fått inn 280.000 kroner.

– Vi trenger totalt 500.000 kroner for å opprettholde tur- og aktivitetstilbudet ut året. Det er rundt 2000 deltakere på turene våre totalt, og noen deltar også flere ganger. Vi setter stor pris på alle bidrag, og har i hovedsak henvendt oss til kommunens næringsliv. Men alle er velkommen til å bidra. Om vi får litt penger fra flere aktører, betyr det enormt mye for oss, sier Bærø.

Han forteller at hovedproblemet til mange av familiene er mangel på fast inntekt.

– Det handler i stor grad om inntektsgrunnlaget til familiene. Får vi inkludert flere i arbeidslivet, vil det hjelpe betydelig. Flere og flere har behov for våre tjenester, og vi ser hele tiden at utenforskapet øker i hele landet, sier han.

foto
– Vi er veldig glade for å kunne bidra med dagstur til Fårup for 70 små og store på Mulighetenes Hus i Vennesla. Dette er midt i målgruppen vår, sier virksomhetsleder i Blå Kors ferier, Synnøve Roland.

– 700 på venteliste

Blå Kors Kristiansand har tett samarbeid med Blå Kors Vennesla, og organisasjonen har flere venndøler blant de frivillige.

– Vi er veldig glade for å kunne bidra med dagstur til Fårup for rundt 70 små og store på Mulighetenes Hus i Vennesla. Dette er midt i målgruppen vår, sier virksomhetsleder i Blå Kors ferier, Synnøve Roland.

Blå Kors ferier har 8 forskjellige ferietilbud som totalt 700 familier får glede av i sommer. De samarbeider også med 27 feriesentre og campingplasser, som tilbyr gratis overnattinger. Tilbudet er populært, og ikke alle som søker om plass får dra.

– I år har vi 500 på venteliste. Vi fikk også tildelt gratis hotellweekender, men ikke alle fikk plass der heller, så totalt er det 700 familier vi har måttet si nei til. Ut fra de tilbakemeldingene vi får fra foreldre er det viktig med en pause i hverdagen og kunne glede seg over ferieopplevelse, også i ettertid. Det er ikke nødvendigvis de største tingene barna husker, sier Roland og legger til at de snart legger ut høstens tilbud som man kan søke på.

– Vi merker at det er flere i målgruppen vår nå enn før. Dyrere mat, strøm og drivstoff gjør det dyrere å leve i Norge, og mange opplever at de kommer bakpå hver måned, og det kan vippe lasset til enhver. Da er feriebudsjettet det første som ryker. Folk setter pris på ferietilbudene våre, legger hun til.