– Uno-X sin satsning på mer miljøvennlig bilvask er et eksempel til etterlevelse. En svanemerket bilvaskehall bruker betydelig mindre vann, fanger opp farlige kjemikalier og renser vannet slik at det kan brukes vask etter vask. Dette er sirkulær økonomi i praksis, gir en enorm miljøprestasjon, og Uno-X gjør det enkelt for forbrukere å ta gode miljøvalg, sier administrerende direktør i Miljømerking Norge, Cathrine Pia Lund i en pressemelding.

Onsdag overrakte hun Svaneprisen for 2022 til Uno-X Mobility. Ifølge begrunnelsen mottar selskapet prisen for å ha vært en pioner i sin bransje ved å satse på en bærekraftig forretningsmodell med ærlig, dokumentert og tydelig kommunikasjon som gjør det enklere for kundene å ta gode miljøvalg i en hektisk hverdag.

Miljøvennlig bilvask på Vikeland

Rett før jul åpnet Uno-X en ny bilvask på Vikeland. Oppstarten gikk over all forventning, og fortsettelsen har vært formidabel, ifølge leder for Uno-X Mobility Norge, Jens Haugland.

Jens Haugland i Uno-X Mobility, Cathrine Pia Lund i Miljømerking Norge og Ole Robert Reitan i Reitan Retail. Foto: Øyvind Breivik/Reitan Retail

– Det har vært en formidabel fortsettelse etter en drømmeåpning. Vaskehallen i Vennesla er en av de som går best, sier han til VT.

– Det eneste kundene kanskje kan klage på er litt mye kø. Det prøver vi nå å gjøre noe med ved å jakte på de sekundene vi kan hente her og der. For eksempel ulike skylleprogram på ulike årstider, forklarer Haugland.

Fredag åpner en ny Uno-X-bilvask i Grimstad, og Haugland forteller at de stadig ser etter flere lokasjoner på Sørlandet.

– Men jeg kan ikke love her og nå at det blir en til i Vennesla med det første, sier han.

Godt tatt i mot i hele landet

Per i dag tilbys det over 40.000 svanemerkede varer og tjenester i det nordiske markedet, innen 250 produkttyper og 60 ulike bransjer. Konkurransen om Svaneprisen er derfor tøff.

Uno-X Mobility er en del av Reitan Retail og Ole Robert Reitan, CEO i Reitan Retail, ser et betydelig potensial for Svanemerket bilvask i Norge.

– Sammen med satsingen vår på lynlading av elbiler, så er Svanemerket bilvask et viktig grep for en bærekraftig omstilling av vår virksomhet. Svanemerking er et kvalitetsstempel, og potensialet er stort, sier Reitan i pressemeldingen.

Bare 44 av om lag 1000 bilvaskehaller i Norge er Svanemerkede. 37 av de eies og drives av Uno-X.

Jens Haugland forteller i pressemeldingen at den første av Uno-X sine Svanemerkede bilvaskehaller åpnet i mars 2021.

– Kundene våre har tatt svært godt imot vårt konsept. Nå skal vi så raskt som mulig etablere 100 svanemerkede vaskehaller i Norge i første omgang. Vaskehallene bygges ved fabrikken vår i Hammel i Danmark. Det gjør det enklere og mer effektivt å bygge, samtidig som vi har god oversikt over vår påvirkning på samfunn og miljø i hele verdikjeden, sier han.