Vi presenterer noen av de viktigste og mest engasjerende sakene i vår årskavalkade. Denne saken ble publisert i oktober i år.

Tidligere kunne han se ut på et grønt jorde og få masse lys inn i stua. Men det er nå blitt en dramatisk endring på. Utsikten er nå en vegg av tre som er plassert 3,5 meter unna godstolen til Ole Otto Askedal.

Bakgrunnen for at plankegjerdet er blitt satt opp er et vedtak kommunestyret fattet i mai. Da ga flertallet i kommunestyret (KrF, Høyre og FrP,) klarsignal til at Oasen skole fikk lov til å etablere seg i Holtet.

Skolen er nå i ferd med å bli innflytningsklar og skal åpne etter høstferien. Skolen har forholdt seg til den byggesøknaden som er blitt godkjent. Det inkluderer altså også det nesten tre meter høye plankegjerdet som skal skjerme skolegården fra bofellesskapet i Holtet.

Beboerne i bofellesskapet i Holtet har fått dette plankegjerdet foran stuevinduet. Foto: Christopher Johansen

– Mørkt og trist

Ole Otto Askedal kan i liten grad uttrykke seg verbalt. Han får imidlertid en sint mine og rister på hodet når vi spør ham hva han synes om plankegjerde han har fått som nærmeste «nabo».

Vergen til Askedal, Geir Kaasa, er kritisk til at politikerne har godkjent plankegjerde mot boligene i Holtet.

– Dette gjelder en sårbar gruppe mennesker, som kanskje ikke har de samme mulighetene til å uttrykke seg som oss. Jeg spør meg hvordan du og jeg hadde reagert om det ble satt opp et høyt plankegjerde rett utenfor stuevinduet vårt, spør Kaasa retorisk.

Han har vært verge for Ole Otto i nærmere seks år. Tidligere var det lyst og trivelig og til en viss grad utsikt.

– Nå er det mørkt og trist, konstaterer Kaasa.

Han lurer på om politikerne i det hele tatt har tenkt over hva de har vedtatt.

Raymond Bærø (KrF) synes det er veldig leit at de som bor i Holtet ikke er fornøyd med hvordan det er blitt. Foto: Jon Berntsen Kåsa

Var klar over det

KrF og Raymond Bærø (KrF) var en av de mest markante pådriverne for å få gjennomslag for Oasen-lokaliseringen i Holtet. Da kommunestyret vedtok planene for skolen og uteområdet, var han klar over at det skulle komme en eller annen form for avskjerming mot bofellesskapet.

– Det er veldig leit at de som bor i Holtet ikke er fornøyd med hvordan det er blitt. Jeg har også fått henvendelser om avskjermingen i Holtet. Derfor er jeg opptatt av at vi må se på hvordan dette kan bli bedre og at det blir så greit det kan, sier Bærø.

Adelheid Frost Mykland (Ap) er ikke overrasket over at beboere klager på plankegjerdet Foto: Per-Øyvind Nordberg

– Dette gjør vondt

Adelheid Frost Mykland (Ap) og hennes parti har hele tiden vært sterk motstander av plasseringen av friskolen i Holtet.

– Jeg kjenner dette gjør vondt. Jeg er heller ikke overrasket over at beboere klager på plankegjerdet. Flertallet i kommunestyret kan jo heller ikke bli overrasket over å se hvor dårlig denne løsningen er blitt. Vi har jo alle sett tegninger på hvordan dette ville bli seende ut, sier Frost Mykland til VT.

Allerede i februar i år advarte kommunestyrepresentanten fra Arbeiderpartiet om det aktuelle plankegjerde som ville komme opp. Hun skrev et leserinnlegg der hun spurte om «Hvor er menneskeverdet?»

Her skriver hun blant annet at:

«Hvem skal ta vare på de som ikke snakker sin egen sak? Er det greit at beboerne i Holtet skal se rett inn i et 2 meter høyt gjerde? Nei! Gjør det noe med livskvaliteten? Ja!

Gjerdet settes opp for å hindre innsyn, det er nødvendig og forståelig, men likevel – det blir rett på utsiden av deres egen veranda! Hvem hadde godtatt det?»

– Dialog

Rektor ved Oasen skole, Simon Ånonsen, skriver i en e-post til VT at det har vært tett dialog med kommunen med tanke på skjermingstiltaket.

– Vi har tillit til at politikerne har gjort et godt valg når de etter en helhetsvurdering av fordeler og ulemper har plassert oss i Holtet. Vår byggesøknad ble utarbeidet etter at vi hadde hatt dialog med avdelingsleder ved livsmestring, og vi etterkom deres ønske/krav om å ha et skjermende plankegjerde mellom eiendommene, samt et ballnett langs hele dette gjerdet. Dette er beskrevet i byggesøknaden, skriver Simonsen.