Skadetallene steg fra 87.676 skadetilfeller med påkjørt parkert kjøretøy i 2021 til drøyt 103.000 i fjor. Tallet på ryggeulykker økte fra 56.524 til 58.977, ifølge en pressemelding fra If Forsikring.

Det viser tall fra Finans Norge, som organiserer forsikringsselskapene her i landet. Karosseriskadene kostet 2,2 milliarder kroner.

– Å bulke inn i en annen bil på en parkeringsplass eller i et p-hus kan skje den beste. Dette er en av de vanligste skadene som kommer inn til forsikringsselskapene, sier kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If, Sigmund Clementz i pressemeldingen.

Kommunikasjonsrådgiver i If Forsikring, Sigmund Clementz, råder folk til å legge igjen kontaktinfo dersom man er uheldig på parkeringsplassen. Foto: Pressefoto/If

Han har ett tydelig råd:

– Å rygge inn i parkeringsfeltet er smart og noe vi anbefaler. Da har du god oversikt når du skal kjøre bilen ut igjen, sier han.

Trange parkeringsplasser

I en landsrepresentativ spørreundersøkelse If gjorde for drøyt to år siden, klagde over halvparten på at norske parkeringsplasser og parkeringshus er for trange og vanskelige å manøvrere i.

Norske bileiere lever farlig på parkeringsplassene, viser skadestatistikk. Foto: Pressefoto/If

– Å kjøre rundt på parkeringsplass eller parkeringshus trenger like stor konsentrasjon og oppmerksomhet som når du er på motorveien. Selv om skadene og bulkene ofte er små, er det som regel bare et lite øyeblikks uoppmerksomhet som skal til, sier Clementz.

– Dersom du skulle være så uheldig å slå en dør inn i nabobilen eller lage en liten bulk på annen måte, bør du legge igjen en lapp med kontaktopplysninger til deg selv og registreringsnummeret på bilen din. Selvsagt vil et ord som «Beklager» også være bra å føye på, sier han.