Fjellmannsvegen er den gamle ferdselsveien mellom Setesdal og kysten. I dag er de 53 sørligste kilometerne merka for turgåere.

I området rundt Øvrebø kirke er det nå ryddet mer av Fjellvegen til tre nye turløyper, forteller Vennesla turstigruppe. Kirken er et godt utgangspunkt for to av turene.

Turene presenteres i samarbeide med Vennesla turstigruppe.

Øvrebø kirke ligger vakkert til, og er et godt utgangspunkt for to av turstiene som nylig er ryddet. Foto: Øvrebø historielag

Kyrkjevegen fra Øvrebø kirke (8 km):

Denne turen er det greiest å starte fra Øvrebø kirke der det er grei parkeringsplass. Turen begynner på andre siden av vegen fra Prestegården. Etter noen bratte bakker går du forbi den eldste skolen i Øvrebø (venstre side) over et steingjerde og etter en stund kommer du til brudefallet (steinsatt trapp) og deretter Kilen husmanmsplass. Den går etter hvert felles med Vestre Fjellmannsveg, her ligger lyftarsteinen på 70 kilo, en test for konfirmantene før i tiden på om de klarte å løfte denne.

71-grader Nord deltakerne var i dette området i 2022. De hoppet i fallskjerm fra et helikopter og gikk fra Øvrebø til Vennesla.

Vestre Fjellmannsveg fra Øvrebø kirke til Homme (10 km):

Denne turen starter også ved Øvrebø kirke, og går du 300 meter fra kirka vestover Øvrebøvegen ser du skiltet med Vestre Fjellmannsveg. Turen er godt merket og ryddet, og du går fram og tilbake samme vei.

Leif Asbjørn Igebekk og Arne Faremo tar seg en velfortjent pust i bakken. Turen strekker seg over totalt 678 høydemeter, og regnes som «middels krevende». Foto: Øvrebø historielag

Austre Fjellmannsveg fra Loland (6 km)

Denne enkle turen starter fra Loland og går innover Fjellmannsveien mot Stølen på skiltet sti (parkering langs veien). Her passerer du både Lolandsgruva som utvant feltspat fram til 1958, og Spelemannsteinen der spelemannen satt og spilte til dans i gamle dager. Starter du i motsatt ende av turen, er parkering tilgjengelig på Stølen parkeringsplass ved Statkraft. Følg skiløypa 500 meter innover, så ser du skilting til Austre Fjellmannsveg.

Arne Faremo på Spelemannsteinen. Foto: Øvrebø historielag