– En manifestasjon i engasjement og god vilje. Alle de voksne kom fordi de bryr seg om de unge og vil at de skal ha det godt. Det er noe ungdommen kan ta med videre. Dette var kommunen vår på sitt beste, sa ordfører Nils Olav Larsen etter møtet.

Vennesla har hatt en del utfordringer med grenseløs ungdom. Det foregår mye, fra det nokså uskyldig rampete til det mye mer alvorlige. Anstein Voreland fra Kjøp i Vennesla fortalte om en del hærverk.

– Jeg er enig i at vi må gi flere jobb og sommerjobb og at vi sammen må skape flere gode aktiviteter. Samtidig vil jeg minne de unge om noe: Å ødelegge juletrelysene utenfor butikken, er ikke den beste jobbsøknaden. Tenk litt på det, sa han.

De unge fortalte

Politiet, frivilligsentralene, ungdomsklubben Moonlight og Vennesla kommune håpet at «Sammen om Vennesla»- kvelden skulle engasjere voksne til forebygging.

120 gjester og 45 nye natteravner var mer enn de kunne drømme om.

Fra scenen fortalte blant annet fem personer om hvordan det er å være ung i Vennesla. Flere blir mobbet via mobilen, og de føler at voksne skjærer de unge over en kam.

Politikontakt Jon Kjetil Støle og kriminalitetsforebyggende koordinator Silje Øvrevik fortalte om Ungdata.

En av tre ungdomsskoleelever i Vennesla har opplevd vold fra andre unge det siste året. Budskapet var at de aller fleste barn og unge har det bra og oppfører seg bra, men noen har store utfordringer.

– Har det vanskelig

– Volden bekymrer. Vi må huske at ingen barn er vanskelige, men de har det vanskelig. Atferden komme fra noe. Det betyr ikke at de ikke skal møte klare grenser, sa politikontakt Støle.

Støle og Øvrevik oppfordret voksne til å involvere seg i barnas hverdag. Bli kjent med barnas venner. Skape gode sosiale arenaer.

– Venner lyttes mer til enn foreldre i tenårene. La dem ha venner, også såkalte dårlige venner. Det er veldig viktig at de unge har sosiale relasjoner. Selv om noen har det veldig utfordrende i tenårene, må vi også huske at det vil gå bra med de aller fleste, sa Øvrevik.

Det var også foredrag fra natteravner og trivselsvakter om hvor givende det er å gå noen runder og treffe unge. I fjor begynte for eksempel trivselsvakter å gå nede på Hunsøya der ungdom kjørte litt vilt med moped. Det endte med grilling av pølser og noen veldig fine kvelder.