– Vi må tenke nytt innen forebygging, oppfølging og ikke minst alderen til de vi må jobbe med, sier varaordfører i Vennesla, Eivind Drivenes (Sp).

Sammen med partifelle og varaordfører i Iveland, Berit Hauan, lanserer han muligheten for et nytt frikommuneprosjekt i Nav Midt-Agder, der både Vennesla og Iveland er med.

De to peker på at begge kommunene har en høy andel unge som ikke er i jobb eller skole. Det vil de se nærmere på.

– Allerede i dag har vi behov for flere i arbeid, og i fremtiden er det varslet spesielt stor mangel på hender i helsesektoren, sier Drivenes.

– I dette er det veldig viktig å ha med seg at alle kan noe. Mye av dette handler ofte om å troen på seg selv, fortsetter han.

Tidligere innsats

De to varaordførerne mener det må tenkes nytt om hvordan man kan få flere inn i arbeidslivet.

– Vi må for eksempel gi bedre oppfølging til de som kjenner at skolen er tung og krevende, sier Hauan.

– Blant annet ser vi for oss at man må komme raskere inn i skolen. Det kan for eksempel handle om å få Nav tidligere inn i bildet, kanskje med en karriereveileder. Så må vi gi en oppfølging over flere år. Det er mye å hente hvis man jobber langsiktig, sier Drivenes.

De to er også opptatt av å følge opp elever i overganger, for eksempel fra ungdomsskole til videregående.

– I Iveland har vi bare én grunnskole. Dermed får de unge ikke kjenne på en overgang før de skal inn i videregående. For noen er et nytt miljø veldig positivt, mens andre synes det er krevende, påpeker Hauan.

– I denne sammenhengen har Venneslabrua fått til veldig mye bra. Nå handler det om å se på hvordan man kan bruke det vi har lært av Venneslabrua til å hjelpe flere, sier Drivenes.

Vil gi fagfolkene mer tillit

Hauan sier at de også ønsker seg mer læring om privatøkonomi tidlig i skolen, og at man bør se på hvordan utbetaling av stønader fra Nav blir lagt opp.

– En del av de som mottar støtte fra Nav får kanskje utbetalt hver 14. dag. Å få et mindre beløp utbetalt hyppig gjør det vanskeligere å håndtere en større regning som forfaller, for eksempel husleie. Dersom man mottar et større beløp utbetalt en gang i måneden, som jo de fleste gjør, blir det mer oversiktlig og enklere å planlegge egen økonomi, sier Hauan.

I disse dager er det åpnet for at kommuner og fylkeskommuner kan søke om deltakelse i frikommuneprosjekt knyttet til en rekke områder, som integrering, omsorg, helse, og opplæring.

Den muligheten ønsker Drivenes og Hauan at Vennesla og Iveland kommuner skal gripe.

– Et slikt prosjekt vil også ha tett sammenheng med tillitsreformen som nå rulles ut i offentlig sektor, der de som jobber tettest på brukerne skal gis mer tillit, ansvar og myndighet til å gjøre de grep og bruke de virkemidler de som fagpersoner ser er nødvendig. Vi har troa på at NAV Midt-Agder kan lykkes bedre i oppføringen av de unge, sier Hauan.

De tror også det er mulig å omprioritere midler i Nav-systemet for å få gjennomført tiltakene de lanserer.

– Å lykkes med ungdomsoppfølging krever en annen tilgjengelighet og tettere oppfølging over tid og her tror vi at fagfolkene ønsker å gjøre mer av det de vet virker, hvis de gis anledning til det, sier Hauan