I forhold til budsjett brukte kommunen 1,6 millioner kroner mer enn det de hadde beregnet.

Men siden det var lagt opp til et underskudd, så endte driftsresultatet til slutt med 15,6 millioner kroner i minus. Dette er første gang på flere år at Vennesla kommune går med underskudd, melder kommunen selv.

– Resultatet er temmelig likt det kommunestyret budsjetterte med. Det ble budsjettert med minus 12 millioner, sa kommunedirektør Svein Skisland i en orientering til politikerne i formannskapet tirsdag.

Årsaken til at resultatet ikke ble enda verre var at skatteinngangen ble betydelig høyere enn ventet, resultatet på få finansavkastningen ble bedre enn ventet, og kommunen fikk bedre resultat for pensjon.

Betydelig merforbruk

I fjor høst varslet kommunedirektøren store utfordringer med driften i enhetene. Det lå da an til overforbruk på mellom 30 og 35 millioner kroner.

Det endelige resultatet ble at de 26 ulike enhetene brukte 44 millioner kroner mer enn budsjettert. Det er skolene (28 millioner kroner) og helse- og omsorg (seks millioner) som er hovedårsakene til underskuddet.

– Fritt skolevalg gjorde at vi måtte opprette flere klasser på Vennesla skole enn vi regnet med. Vi har også økte utgifter til skoleskyss. Vi har også hatt kostnader til noen utfordrende elevsaker, forklarer kommunedirektøren.

– Det er utfordringer i elevmassen. Her er ikke Vennesla noe unntak. Vi ser samme utvikling i flere kommuner – og dette krever ressurser, sier Skisland.

I oppvekst er det også økte utgifter som følge av økt antall gjesteelever og betydelig økning i behovet for spesialpedagogiske tiltak i barnehagene.

Flyktningsituasjonen spiller også inn, hvor Vennesla i fjor bosatte like over 125 nye innbyggere.