– Jeg tenker at det er en trafikant som ikke respekterer lover og regler og heller ikke respekterer andre som ferdes i trafikken, skriver politistasjonssjef Frode Forslund i en mail til VT.

Han har nettopp fått se flere klipp av biler som sladder og burner ved Skarpengland skole på nasjonaldagen.

Kjøringen fant sted både før, under og etter barnetoget den 17. mai.

Hvilken reaksjon kunne bilførerne ventet seg dersom politiet ble vitne til kjøringen?

– Da hadde vi stanset vedkommende, og det ville antakelig ha resultert i en anmeldelse og førerkortbeslag, skriver Forslund.

I sosiale medier ble det også oppfordret til burning og sladding i 17.mai-toget.

– Det vitner om lite respekt for de som ønsker å gå i tog og feire nasjonaldagen. Men jeg er jo ikke overrasket. Det er sikket gøy for de som liker det, og ikke så gøy for de andre, skriver Forslund.

Politistasjonssjef Frode Forslund ved Iveland og Vennesla politistasjon sier de antakelig fikk hindret mye ulovlig kjøring natt til 17. mai. Samtidig sier han at de fleste holdt seg rolig og etterkom politiets pålegg den natten. Foto: Morten Klaussen

Ble beskutt med fyrverkeri

I flere år har det nærmest vært tradisjon i de øvre bygder for å kjøre biler til de går i stykker ved å sladde og burne mest mulig natt til 17. mai.

Det vakte sterke reaksjoner blant flere da politiet gikk høyt ut og varslet at den såkalte «ronda» var avlyst få dager i forveien.

– Politiet varslet på forhånd at vi ville være på stedet. Vi fikk antakelig forhindret mye ulovlig kjøring den natten. Så var noen uenig i dette, og det er lov. De fleste klarte å kommunisere sin misnøye på en akseptabel måte, skriver Forslund.

– Men å fysisk hindre politiets arbeid, og fyre av fyrverkeri bevisst mot politiet, er lite gjennomtenkt. Det kan føre til personskader og er alvorlig. De fleste holdt seg imidlertid rolig og etterkom politiets pålegg.

Ved Øvrebø kirke lå det igjen noen ødelagte dekk og deler av et autovern etter 17. mai-feiringen. Foto: Andreas Iveland

Meldte om «voldsom råning» på nasjonaldagen

Samtidig tyder politiets logg på at flere forskjøv kjøringen til kvelden den 17. mai. Da meldte nemlig Agder-politiet om «voldsom råning» ved Øvrebø og Skarpengland.

I forbindelse med dette skal dekket på en politibil ha blitt punktert. Politistasjonssjefen beskriver det som en «umoden og lite reflektert handling».

– Hva om følgene hadde vært at noen andre i Øvrebø eller andre steder ble utsatt for fare for liv og helse på det tidspunktet, og ikke fikk nødvendig hjelp, skriver Forslund.

Han er imidlertid ikke overrasket.

– At noen "rånet" på andre tidspunkter enn natt til 17.mai, var vel noe vi regnet med ville skje, skriver politistasjonssjefen.

– Skal ikke hevde at politiet gjør alt riktig

– Har det vært en form for dialog mellom politiet og miljøet tilknyttet «ronda» i forkant av natt til 17. mai?

– Vi hadde i lang tid i forveien varslet til forskjellige personer at vi kom til å slå ned på ulovlig kjøring i forbindelse med natt til 17.mai, men her er det ikke en organisasjon med kontaktinfo og en talsperson bak, skriver Forslund.

– Noen vil kanskje si at politiet «helte bensin på bålet» ved å gå så tydelig ut få dager før, og at politiet burde jobbet med saken tidligere. Hva tenker du om det?

– Jeg skal ikke hevde at politiet gjør alt riktig til enhver tid. Vi er åpne for kritikk, innspill og forslag til løsninger. Dette skal vi selvfølgelig evaluere internt. Det er for øvrig interessant at politiet får så massiv kritikk for å faktisk håndheve loven. Som regel er det motsatt, skriver Forslund.

At politiet gikk tydelig ut og sa at «ronda» var avlyst vakte sterke reaksjoner blant flere i Øvrebø. Det bar også noen av veiene i bygda preg av. Foto: Andreas Iveland

– Hva mener du kan være en løsning for å få bukt med den ulovlige kjøringen?

– Jeg tror det er snakk om langsiktig arbeid, som ikke politiet alene kan ha ansvaret for. Dette berører flere etater, og ikke minst lokalsamfunnet, skriver Forslund.