Signe Marie Rølland

Journalist

Det er over 80 års aldersforskjell mellom ekteparet Astrid (80) og Arne Gundersen (84) og tvillingene på åtte måneder, men de har likevel stor glede av hverandre.

– Så koselig. Du, så nydelige de er, og de har jo vært her før. Og så rolige de er, stråler Astrid Gundersen og strekker ut armene mot Emma Tomine Koland Magnusdottir.

Den lille virker ikke det aller minste skeptisk, men ser mot Astrid Gundersen med store øyne og roer seg helt på fanget hennes. Tvillingbroren Sigurdbjørn Koland Magnusson ser på Arne Gundersen som lager plystre- og fuglelyder fra armen til mamma Monica Koland, før han roer seg på fanget til 84-åringen.

– Jeg synes det er fint å få være med på dette med babyene mine, og jeg anbefaler det til andre nybakte foreldre også, sier Monica Koland, som selv jobber ved et sykehjem i Kristiansand.

– Tvillingene ble født seks uker for tidlig, så vi har ikke vært så mye ute før nå på grunn av pandemien. Dette er veldig hyggelig for alle, og jeg håper det kan bidra til at barna blir enda tryggere på nye mennesker. Her blir vi kjent på tvers av generasjoner. Jeg har vært her tre-fire ganger tidligere og prøver å gå hit rundt annenhver uke, sier Koland.

foto
Unni Lian sier ha det til Theo Antonio (3 måneder) etter besøket. Ved siden av står mamma Gerd Stine Larsen og Marit Kvamsø ved Vennesla frivilligsentral. Foto: Signe Marie Rølland

Ønsker flere besøksbabyer

Besøksvenn og besøkshund er prøvd ut flere steder allerede. Flere kommuner har også begynt med besøksbabyer, og nå har tilbudet kommet til Vennesla kommune.

– I dag har vi rundt 20 mødre med små barn som har meldt at de ønsker å ha besøksbabyer med på Venneslaheimen, men vi ønsker å nå enda flere, så interesserte må gjerne ta kontakt. Foreløpig har vi ikke faste besøksdager, men vi ønsker å begynne med det etter sommerferien, sier nettverkskoordinator senior ved Vennesla frivilligsentral, Marit Kvamsø.

Opplegget gjøres i samarbeid med aktivitør ved Venneslaheimen, og de har også tett kontakt med de som jobber ved heimen.

– Det er også besøksvenner som kommer til Venneslaheimen, og frivillige har kafé her to dager i uken. De frivillige gjør et flott arbeid her, og vi synes det er fint å kunne utvide med enda flere tilbud, sier Kvamsø.

Jeanette Borgersen er initiativtaker til besøksbaby i Vennesla kommune.

– Jeg jobber i hjemmesykepleien og ser at mange eldre er ensomme, og at det skjer for lite for dem. Jeg har også sett hvordan de responderer positivt når jeg viser dem bilder og filmsnutter av mine egne barn. Så jeg tok kontakt med frivilligsentralen, sier Borgersen.

– Jeg tenker at tilbudet er særlig viktig for dem som ikke har pårørende eller som har familie langt unna og får lite besøk. Så finnes det mye annet eldre kan gjøre sammen med babyene enn å holde dem. De kan gå trilleturer med dem og på den måten få beveget seg sammen med babyen, eller de kan være med å bade eller stelle babyene, legger hun til.

Første gang for Theo Antonio

For Theo Antonio Larsen (3 måneder) og mamma Gerd Stine Larsen er det første gang på besøk ved Venneslaheimen denne fredagen. Unni Lian (83) er den heldige som får holde ham.

– Har du sett noe så nydelig. Det er helt fantastisk å få babyer på besøk, sier hun, og den lille gutten ser på henne med store øyne og smiler.

– Han liker deg og virker trygg på deg. Stort sett er han blid og fornøyd, sier mammaen hans.

– Det er første gang vi er med på dette, og jeg synes det er et fint tilbud. Det er fint å kunne sosialisere oss, både med de eldre som bor her og med andre foreldre og babyer. Jeg ønsker jo at han skal bli trygg på nye mennesker, legger hun til.

– Det er hyggelig å se noen nye fjes her og veldig koselig å få besøk av babyer, synes Unni Lian, som selv har fire barnebarn og fem oldebarn.

– Merker det er positivt

Sykepleier ved Venneslaheimen, Maya Bakke, mener tilbudet er kjempepositivt for beboerne og er med på å gi dem et godt innhold i hverdagene.

– Beboerne sovner lett hvis det ikke skjer noe her, så vi merker at det er god stimulering, og jeg ser det er kjempepositivt. Mange av dem har hatt barn selv og er vant med å holde små barn fra tidligere, sier Bakke.

– Det er tilbud som kommer fra frivilligsentralen i samarbeid med aktivitøren ved Venneslaheimen. Vi merker det er positivt for de eldre, at mange av beboerne lyser opp når babyene kommer og synes det er kjekt. Det er også med på å gi bredde i aktivitetstilbudet vårt, sier enhetsleder ved Venneslaheimen, Ann Cathrin Ruenes.

foto
Emma Tomine (8 måneder) har besøkt Astrid (80) og Arne Gundersen (84) før, sammen med mamma Monica Koland. Foto: Signe Marie Rølland
foto
Monica Koland synes det er viktig at barna blir trygge på mennesker. Hennes ytvillinger Emma Tomine Koland Magnusdottir og Sigurdbjørn Koland Magnusson (8 måneder) er besøksbabyer på Venneslaheimen, hos blant andre ekteparet Arne (84) og Astrid Gundersen (80). Foto: Signe Marie Rølland
foto
Theo Antonio Larsen (3 måneder) smiler på fanget til Unni Lian (83). Ved siden av sitter mamma Gerd Stine Larsen. Foto: Signe Marie Rølland
foto
– Har du sett noe så nydelig? Jeg må passe på så jeg holder ham godt, sier Unni Lian (83) med Theo Antonio Larsen (3 måneder) på fanget. Foto: Signe Marie Rølland