Signe Marie Rølland

Journalist

– Det betyr mye å ha et møtested, og det er så hyggelig å kunne treffe andre og snakke med folk. I dag har de kaffe og vafler her, sier Randi Vennesland (83), som bor i en av leilighetene i tilknytning til Venneslaheimen.

– Vi treffes av og til på fellesstua der jeg bor også til en kaffekopp, vi som bor der. De som jobber her er så hyggelige og behjelpelige, og de har kommet og hentet meg når jeg skal på kafeen, sier Vennesland.

– Ja, det er veldig hyggelig med kafé her, mener Ruth Aas (82)

– Det er helt topp å kunne sitte her ute i sola og drikke kaffe og spise vafler. Jeg er av og til med på kafeen her, sier beboer Unni Lian (83).

foto
Unni Lian (83) er beboer ved Venneslaheimen og synes det er topp å sitte ute i sola med kaffe og vaffel. Foto: Signe Marie Rølland

– Populært tilbud

Kafeen har eksistert i et år, men den offisielle åpningen har koronaen satt en stopper for, så den fant sted tirsdag. Framover blir det fast kafé på mandager og torsdager. Det er aktivitør Linda Rustad som står bak tilbudet sammen med Frivilligsentralen, som stiller med frivillige.

– Det kommer ofte opp mot 30 besøkende hver gang, så det er veldig populært. Tilbudet er ment for beboerne, og noen ganger har de også med pårørende. Det koster ingenting for mat og drikke, og vi varierer litt hva vi serverer. Vi har kaffe, brus og vafler i dag, men vi har også hatt lapper, kake, is og pølser, sier Anne Mette J. Tveit.

Hun er frivillig ved kafeen og i dag sørger hun for at de besøkende får kaffe, vafler og brus sammen med Anette Løland, som også er frivillig. Det er de ansatte på kjøkkenet ved Venneslaheimen har laget vaffelrøren. Kafeen har også hatt besøk av kulturskolen, Den Kulturelle Spaserstokken og besøksbabyer med foreldre.

– Det sosiale er viktig, og så er det jo koselig for de eldre å ha et møtested. Vi blir kjent med dem, snakker med dem og tuller med dem. Ofte er det rundt 30 besøkende her, og i vinterhalvåret har vi hatt kafeen en dag i uken og vært inne, mens vi har hatt kafe to dager i uken når vi er ute. Hvis flere har lyst til å være med som frivillige, setter vi også stor pris på det, sier Tveit.

– Betyr mye

Enhetsleder ved Venneslaheimen, Ann Cathrin Ruenes, forteller at de startet opp med utekafeen i fjor sommer, men at de ikke kunne samle så mange på grunn av antallsbegrensninger under pandemien. Det har også vært kafe inne en dag i uken i vinterhalvåret.

– Tilbudet er for alle våre beboere, både de som bor i på heimen og i omsorgsboligene. Jeg tror det betyr mye for beboerne, og det er et samlingspunkt. Det er mange av de samme som kommer igjen, og de treffer kjente og knytter kontakter, sier Ruenes.

– Uten frivillige hadde det vært vanskelig for oss å gjøre dette, så vi er veldig takknemlige for at Frivilligsentralen bidrar. Dette handler om å leve hele livet og er et samspill mellom frivilligheten, næringslivet og det offentlige, legger hun til.

foto
Anne Mette J. Tveit (fra venstre) og Anette Løland er frivillige ved kafeen og står for vaffelsteking og servering. Foto: Signe Marie Rølland
foto
– Vi blir jo kjent med de eldre og hadde savnet deg om du ikke kom hit en dag, sier Anne Mette J. Tveit til Randi Vennesland. Foto: Signe Marie Rølland