Vi presenterer noen av de viktigste og mest engasjerende sakene i vår årskavalkade. Denne saken ble publisert i september i år.

Onsdag ble det kjent at Torhild Bransdal, etter lang tids sykdom, døde med de nærmeste rundt seg. Hun ble 66 år gammel.

Varaordfører Eivind Drivenes (Sp) har siden begynnelsen av 90-tallet drevet lokalpolitikk sammen med henne i Vennesla.

– Det blir helt klart et savn når hun nå er borte. Mine tanker går først og fremst til hennes nærmeste pårørende, sier Eivind Drivenes til Vennesla Tidende.

Som posisjonspolitiker styrte han lenge Vennesla sammen med Torhild Bransdal da hun satt i ordførerstolen. De samarbeidet tett gjennom flere perioder. Selv om de av og til var rykende uenig, var de likevel alltid venner.

– Torhild var et raust, varmt og klokt menneske. Samtidig var hun veldig standhaftig og tydelig. Hun visste hva hun ville politisk, sier Eivind Drivenes.

Selv om de av og til kunne være på kollisjonskurs rent politisk, så forteller Drivenes at det aldri gikk utover venneskapet de hadde.

– Hun var alltid raus og inkluderende selv om vi kunne være uenige. Vi kunne likevel ha de gode samtalene selv om det stormet litt mellom oss, sier han.

– Satte Vennesla på kartet

Drivenes sier Bransdal har betydd mye for lokalpolitikken og for Vennesla.

– Hun var bygdas ansikt utad og bidro til å sette Vennesla på kartet, sier han.

Videre sier Drivenes at hun gjennom hennes tydelighet har løftet Vennesla fram på en flott måte. Det ble særlig tydelig da den store debatten om kommunesammenslåing raste som verst.

– Da var jeg virkelig stolt av Torhild. Hun sto hele veien fjellstøtt på at vi skulle være en selvstendig kommune. Her lot hun seg ikke rikke, minnes Drivenes.

Berit Kittelsen og Torhild Bransdal ble etter hvert et velkjent radarpar, iallfall i politikken. Foto: Arkiv

– Kjenne et stort savn

Den tidligere Ap-politikeren Berit Kittelsen, har i kraft av å være varaordfører under Torhild Bransdal, kommet tett inn på henne.

– Selv om vi har vært forberedt på at beskjeden ville komme, er det alltid et lite sjokk. Jeg kjenner på den litt vonde følelsen i magen, og et stort vemod, sier Berit Kittelsen som i flere år representerte Ap i Vennesla.

I flere år var hun og Torhild aktive i lokalpolitikken samtidig, helt fram til Torhild fikk plass på Stortinget i 2017.

Kittelsen forteller at de hadde et godt samarbeid gjennom alle disse årene.

– Politisk var vi gode venner selv om vi ikke var det privat, og på mange områder var vi samstemte, sier Kittelsen.

Hun beskriver Torhild som en raus lokalpolitiker, som samtidig kunne være fast i klypa om det trengtes.

– Hun har betydd mye for Vennesla. Hele hennes personlighet oste av raushet, og det tenker jeg smittet over på bygda og gjorde også den mer åpen og raus, sier Kittelsen.

– Personlig vil jeg kjenne et stort savn, sier Kittelsen.

Nils Olav Larsen overtok som ordfører da Torhild fikk plass på stortinget i 2017. Foto: Jon Berntsen Kåsa

– Har satt dype spor

Sittende ordfører og tidligere partifelle, Nils Olav Larsen, mener at Bransdals politiske virke har satt sitt preg på bygda.

– Torhild har satt dype spor etter 18 år som ordfører i vår kommune. En tid der kommunen ble bygget opp igjen, ble sterke økonomisk og rett og slett styrket kommunen på en god måte.

Larsen forteller videre at han selv dro nytte av erfaringen som Brandsdal hadde, da han overtok som ordfører for henne i 2017

– Hun var veldig tydelig på at hun ikke kom til å ringe meg for å korrigere meg, men at jeg var velkommen til å ringe henne for å få råd. Det var sånn Torhild var. Hun trengte seg ikke på, men var der. Ikke bare for meg, men for veldig mange mennesker i kommunen.

Øye for de svake

Larsen trekker også fram det rause, varme og omtenksomme mennesket Torhild var.

– Hun hadde et spesielt øye til de som ikke fikk det helt til, de som slet med livet. Hun hadde en vanvittig omsorg for dem. Det var mange av dem som hadde direkte adgang til kontoret hennes. Hun har vært et medmenneske for veldig mange i kommunen, og hun var veldig avholdt. Folk var glad i Torhild, sier han.

– Bruk for Torhild helt til det siste

For Larsen har Bransdal vært en viktig støttespiller helt til det siste.

– Jeg hadde veldig god bruk for Torhild helt til det siste. Selv om kroppen ikke spilte på lag, var hun krystallklar i hodet, og oppdatert på det politiske bildet. Da jeg ringte henne var hun informert og lyttet til mine vurderinger, og jeg tok imot rådene hun hadde å gi meg. Det har betydd veldig mye for meg i perioden som ordfører.

– Tankene mine går til Hans, som har mistet en god kone, og til barn og barnebarn som har mistet en mor og en bestemor. Tankene går til dem i dag. Det er de som sitter igjen og skal leve videre.

Line Vennesland Fraser beskriver Torhild Bransdal som en av de største kommunalpolitikerne vi har hatt her i landet. Foto: Morten Klaussen

– Hun var hel ved

I den første fireårsperioden Torhild hadde som Vennesla-ordfører, var det med Line Vennesland Fraser (Frp) som varaordfører.

De to var også aktive i hovedstyret til KS.

– Torhild var veldig lett å samarbeide med. Hun visste hva hun ville, samtidig som hun var ærlig og rettferdig. Det gjorde at man hele tiden viste hvor man hadde henne, sier Vennesland Fraser.

– Hun var et av de menneskene vi i Vennesla kaller hel ved, fortsetter hun.

Vennesland Fraser mener Torhild har betydd mye for innbyggerne i Vennesla.

– Hun var den første kvinnelige ordføreren i kommunen, og hun viste at man kunne komme fra et lite sted i ei lita bygd som Hægeland og bli en av de største kommunalpolitikerne vi har hatt her i landet, sier Vennesland Fraser.

Den tidligere varaordføreren tegner også et bilde av en lokalpolitikerkollega som var raus og medmenneskelig.

– For oss som jobbet med henne i lokalpolitikken blir det et savn. Men jeg kjenner først og fremst på medfølelse med Torhilds nærmeste familie, sier Vennesland Fraser.