De fire elevene som fikk æren av å representere klassen var Tomine Guse Hægeland, Aksel Ellingsberg, Emilie Godtfredsen og Sigurd Kiledal Svaland. Finalen var på onsdag 8. juni og elevene reiste til Elverum dagen i forveien.

– De var kjempespente og det var veldig stort for dem å komme til finalen. De hadde supergodt humør hele veien, til tross for at det regnet da vi kom til Elverum, da vi satte opp teltet, da vi sov og da vi våknet, sier Asbjørn Svaland, som var reiseleder for gruppa.

– Men etter at vi våknet sluttet det å regne. Til tross for at det meste var bløtt, var de supergiret og motiverte, legger han til.

foto
104 lag deltok i de innledende rundene av Skoglekene. Blant disse ble 11 plukket ut til å delta i finalen på Elverum i forrige uke. Foto: Privat

Eneste fra Agder

Skoglekene er et samarbeid mellom Skogkurs, Skogselskapet, Norsk Skogmuseum og Hamar Naturskole. Målet er å motivere skoler og elever til å bruke nærskogen i undervisningen, øke kunnskapen og skog og skape fysisk aktivitet i skolehverdagen.

Konkurransen er for femteklassinger over hele landet. De ulike skolene deltar først i et par innledende runder i skolens nærskog, og de beste skolene blir så valgt ut til en nasjonal finale.

Skoglekene ble gjennomført for sjette gang på landsbasis i år og totalt 104 skoler over hele landet deltok i de innledende rundene.

Eikeland Oppvekstsenter var den eneste skolen fra Agder som kom til finalen, der de konkurrerte mot 10 andre skoler.

foto
Finalen varte i tre timer med en rekke oppgaver og øvelser elevene skulle gjennom. Blant annet skulle de prøve å få fisk. Foto: Privat

– Ganske slitne

– I selve finalen var det en tretimers konkurranse der elevene var innom ulike poster og oppgaver. Det var mye spennende som var veldig gøy. Det er en øy rett ved Skogmuseet der postene var, så elevene løp sikk sakk rundt på øya og løste oppgaver, forteller Asbjørn Svaland.

Elevene skulle blant annet fiske, gjenkjenne ulike tresorter, identifisere avføring fra forskjellige dyr og vade over en elv.

– Jeg tror det var ganske stort for dem, og de var ganske slitne etter tre timer. Det var en veldig stas opplevelse og de var supergiret hele turen, til vi sto på perrongen klokken halv tolv på kvelden og var hjemme. Da gikk lufta litt ut, sier han og ler.

foto
Elevene fra Eikeland Oppvekstsenter under en av oppgavene i finalen. Foto: Privat

Vinner fra Nordland

Til tross for god innsats, nådde ikke elevene fra Eikeland Oppvekstsenter helt til topps i finalen.

Vinneren ble 5. klasse ved Beiarn barne- og ungdomsskole i Nordland.

– Elevene kom ikke på topp tre, men de valgte å si at de kom på en delt fjerdeplass siden det kun var topp tre som ble annonsert, sier lærer Sara Flatval Uleberg.

foto
En av oppgavene i de innledende rundene var å fortelle om sitt favorittre. Denne trestubben var favorittreet til elevene fra Eikeland Oppvekstsenter, på grunn av de gode minnene fra treet før det ble hogde ned. Foto: Privat

Trestubbe

Hun forteller videre at oppgave en i de innledende runde var å ha en natursti og å skrive om favorittreet på skolen. Da valgte faktisk elevene p skrive om en stubbe av en gammel bjørk.

– Det var fortsatt favoritten da elevene hadde mange gode minner med treet, sier Uleberg.

I oppgave to kunne skolene velge ulike oppgaver, og Eikeland Oppvekstsenter fikk for oppgaven «bruk tre». Da laget noen elever en barkebåt, mens de fleste laget et tre på rad-spill.

foto
Elevene fra Eikeland Oppvekstsenter laget blant annet tre på rad-spill som en del av oppgavene som førte til at de kom til finalen. Foto: Privat