Det er et jevnt sig av kunder til Normal sin butikk i Atrium. Den danske butikkjeden har spesialisert seg på produkter blant annet innen sjampo, hudpleie, sminke og rengjøring.

Nå har elever ved Vennesla videregående sjekket om det lønner seg å handle rengjøringsmidler på dagligvarer, eller hos de såkalte non-food butikkene som Europris, Normal, Rusta og Dollarstore.

– Stort sett handler jeg rengjøringsprodukter på Europris eller Normal. Det er blant annet på Europris jeg får tak i oppvasktablettene jeg bruker. Men ellers handler jeg dagligvarer her i bygda på Meny, Kiwi, Spar Bruvegen og Joker Kvarstein, forteller Albin A. Sandaker.

Han er godt fornøyd med å ha både Europris og Normal som alternativer i bygda.

– Det gjør jo at man kan unngå å dra til Sørlandsparken, sier Sandaker.

– Pleier å handle store pakninger

Patricia Ødegård flyttet nylig fra Klepp i Rogaland til Vennesla.

– I Klepp handlet jeg også lokalt på nærmeste Europris-butikk. Hvis man ikke handler lokaler så forsvinner jo butikkene, sier Ødegård.

Hun pleier å kjøpe store innpakninger, og sjekker hvor mye såpa koster per vask.

– Har man en stor familie er det kanskje mer å spare. Men jeg har også en sønn som bor alene uten samboer. Likevel pleier han og handler han stor innpakning når han kan. Dermed handler han for en lang periode, og det er rimeligere. Dermed kan han unne seg litt andre ting, som gode kaffekapsler, sier Ødegård.

– Samtidig er det viktig å kjøpe noe som ikke bare lukter godt, men som vasker godt også, sier Ødegård.

Patricia og sønnen Daniel Ødegård flyttet nylig til bygda. De er opptatt av å kunne handle lokalt. Foto: Andreas Iveland

Kan være mye å spare på billigmerkene

Like før jul 2023 dro elever ved Vennesla videregående ut til Sørlandsparken, hvor de samlet inn priser på ulike vaskemidler hos de såkalte non-food kjedene.

Deres test viste at når det kommer til opptakspulver, kan det være mye å spare på å velge et lavprisprodukt.

«Her kan du spare store penger på å kjøpe billigmerke fra Rema, nemlig Prima lavpris. Her får du en kilo til 22,60, og sparer derfor hele 57 kroner sammenlignet med testens dyreste produkt, Sun maskinoppvask fra Coop Obs», skriver elevene i sin oppsummering.

Vennesla-elevene er imidlertid ikke alene om å undersøke vaskemidler.

I fjor høst gjennomførte Forbrukerrådet en test av 15 forskjellige vaskemidler til oppvaskmaskin. Her var hovedkriteriet først og fremst hvor rent resultat de ulike midlene ga.

Totalt sjekket elevene ni forskjellige opptakspulver til oppvaskmaskin. I tillegg sjekket også en rekke opptaksprodukter i tablettform. Foto: Tom Knudsen / Vennesla videregående skole

Testvinneren i Forbrukerrådets test ble Yes Platinum som ble testvinner, mens First Price sitt produkt fikk lavest score.

– Ofte viser testresultatene våre at kvalitet ikke alltid henger sammen med pris, det er altså ikke helt tilfelle ved denne testen, forteller Elin Vestrum på Forbrukerrådets egne nettsider.

– Testtaperen fra First Price er kanskje billig i forhold til testvinneren, men om det ikke fjerner matrester og gjør oppvasken din ren, er den ubrukelig, fortsetter Vestrum som er seniorrådgiver og tjenesteansvarlig for tester i Forbrukerrådet.

Sjekket kjemikalier

Forbrukerrådet har også sett på kjemikalier i vaskemidlene de testet.

– I vår test av oppvaskmidler får produkter som inneholder benzotriazol, titandioksid eller mangan dårligste score på kjemikalieinnhold. Dette er stoffer som hhv. er mistenkt hormonforstyrrende, kreftfremkallende og miljøskadelige, skriver Gunstein Instefjord i en mail til VT.

Han er leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet.

– Den enkleste måten å forsikre seg om at produkter ikke inneholder uønskede kjemikalier og stoffer som kan være allergifremkallende, er å gå for enten svanemerkede produkter eller Astma- og allergiforbundets godkjent-stempling, skriver han.

Gunstein Instefjord

Leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet.

– Ingen naturlov at store pakker er billigere

Vennesla videregåendeelevene undersøkte også om de kjente merkevarene er billigere hvis man kjøper store innpakninger.

«Sun-oppvaskpulver, er absolutt billigst i store pakninger, og da utenom de tradisjonelle dagligvarekjedene. Det er gode penger å spare hos Rusta og Europris, som tilbyr Sun til 59,60 per kg, mens dagligvarekjedene selger mindre pakninger ca. 26 % dyrere», oppsummerer elevene.

Det samme gjaldt hvis man kjøper oppvaskmiddel i tablettform. Her sjekket de 38 ulike produkter.

«Kjente merker som Sun Maxpower og Finish Classic i tablettform kan du få for fra 1,0 til 3,- kroner tabletten. Her gjelder det å styre unna småpakkene med under 40 tabletter. En 10 pk. til 30 kroner høres ikke dyrt ut, men det tilsvarer en 100 pakk til 300 kroner. Dette er ganske dyrt når en slik pakke ble solgt for 99,90 kroner hos Rusta da vår test ble gjennomført», skriver elevene.

Vennesla-elevene fant blant annet ut at det kan være mye å spare på å kjøpe store pakninger, men det er ingen naturlov at de er billigere. Foto: Tom Knudsen / Vennesla videregående skole

Men testen deres viste også at det ikke er noen naturlov at produktet blir billigere hvis pakningen er stor.

«Testen viste stor variasjon på tvers av butikker og pakningsstørrelse, så man må føle med på pris og handle stort når det er rimelig», skriver elevene.

Et kjent merke som Sun Maxpower varierer stort fra butikk til butikk, viste elevenes undersøkelse:

Rema62 stykk1,0 kroner per tablett
Europris95 stykk1,26 kroner per tablett
Rusta150 stykk1,33 kroner per tablett
Coop95 stykk1,57 kroner per tablett
Rema25 stykk2,12 kroner per tablett
Coop Obs25 stykk2,28 kroner per tablett