Det er ikke enkelt for utrykningskjøretøy å komme til i Askedalen når det er trafikkork hver eneste kveld.
Det er ikke enkelt for utrykningskjøretøy å komme til i Askedalen når det er trafikkork hver eneste kveld.

Fortviler over trafikkaos: – Det er jo ingen som hører på oss

Steinar Eriksen er drittlei av å irritere seg over trafikkaoset i Askedalsvegen. Han må vente i inntil ett kvarter på å få svingt inn i gårdsplassen.

Derfor ber han kommunen nok en gang å ta til vett.

– Jeg kikker ut av vinduet flere ganger i løpet av ettermiddagen og kvelden. Jeg er drittlei av å mase om dette, men jeg klarer ikke å holde meg, sier Eriksen, som flykter på hytta ved enhver anledning.

– Der får jeg ro, og slipper dette kaoset, sier han, mens han også denne dagen pakker klart for å reise vekk fra Askedalsvegen.

En vanlig ettermiddag i Askedalen betyr kork og kaos fra klokka er fire og utover. Bilene står tettpakket langs hele Askedalsvegen, inn mot idrettsplassen. Det finnes ikke nok parkeringsplasser for trenere, kamp-besøkende og foreldre. Resultatet er at kun én fil er åpen, og langs denne ligger innkjørselen til en rekke boliger. De sperres ute og inne fra sine egne gårdsplasser.

Først og fremst er det tanken på liv og helse Eriksen løfter fram. Hva om et utrykningskjøretøy må inn?

Steinar Eriksen bruker av og til ett kvarter på å presse seg gjennom køen av biler for å få kjørt inn i sin egen gårdsplass i Askedalen. Han har mast på kommunen i over 20 år om trafikkaoset.
Steinar Eriksen bruker av og til ett kvarter på å presse seg gjennom køen av biler for å få kjørt inn i sin egen gårdsplass i Askedalen. Han har mast på kommunen i over 20 år om trafikkaoset. Foto: Anne Jeppestøl Engedal
Det er ikke enkelt for utrykningskjøretøy å komme til i Askedalen når det er trafikkork hver eneste kveld.
Det er ikke enkelt for utrykningskjøretøy å komme til i Askedalen når det er trafikkork hver eneste kveld.
Slik ser det ut en vanlig ettermiddag i Askedalen. Til høyre i bildet ligger innkjørslene til boligene.
Slik ser det ut en vanlig ettermiddag i Askedalen. Til høyre i bildet ligger innkjørslene til boligene. Foto: Steinar Eriksen
Plansjef Ola Skei Bekken sier han har forståelse for frustrasjonen, og uttaler at det skal lages reguleringsplan.
Plansjef Ola Skei Bekken sier han har forståelse for frustrasjonen, og uttaler at det skal lages reguleringsplan.

– De har ikke sjanse. Jeg må på det verste vente ett kvarter på å komme inn i min egen gårdsplass, sier han oppgitt.

For i tillegg til at situasjonen kan sette liv og helse i fare, er det også utrolig irriterende å bo sånn, sier Eriksen.

– Jeg skal for eksempel ha opp båten, men han som skal gjøre det, kan jo ikke komme frem når det er sånn, sier han. Han har kjempet for bedre trafikksikkerhet i området i over 20 år, og må konstatere at situasjonen nå er verre enn noen gang.

– Det er jo ingen som hører på oss! Det har jo blitt mange flere brukere av idrettsanlegget nå som også friidrettsbanen har kommet, sier han fortvilet, og vet samtidig at det bare vil øke på med biltrafikk. Problemet er at det ikke på langt nær var nok parkeringsplasser i utgangspunktet, og det har ikke blitt én ekstra plass etter at det nye anlegget kom.

«Billigløsning»

For, i stedet for å lage en skikkelig reguleringsplan, med sikring av tilstrekkelig p-plasser og god trafikkavvikling, valgte kommunen «billigløsningen», med å bare bygge på en gammel plan, og kalle utbyggingen av idrettsplassen en «oppgradering».

Tilbake sto beboerne i Askedalsvegen, med et enda større trafikkaos i vente.

– Husene bak tribunen ønsket alle å bli løst inn, og da kunne dette blitt brukt til p-plasser, men det ville ikke kommunen, sier Eriksen, som nå roper om hjelp enda en gang. Det foreligger nemlig en politisk bestilling på å bygge flerbrukshall ved Moseidmoen skole. Mer trafikk i vente, altså. Eriksen frykter at det heller ikke i forbindelse med denne vil bli noen flere p-plasser, eller forbedring av situasjonen.

– Hva vil de? De kan jo ikke trylle. Etter hvert må vel også skolen utvides, med den utbyggingen som er på Smååsane. Jeg mener de er nødt til å innløse hus, sier Eriksen.

Plansjef Ola Skei Bekken er enig i at situasjonen ikke er bra slik den er nå.

– Jeg har forståelse for frustrasjonen, og jeg er enig i at det er en utfordrende situasjon.

– Men kan det fortsette å være sånn?

– Det ligger i kortene at parkeringssituasjonen må bedres, sier Skei Bekken, men han kan på dette tidspunktet ikke være konkret, annet enn å vise til at han vil kreve reguleringsplan når flerbrukshall skal planlegges.

– Dette kan ikke tas på dispensasjon. Her vil jeg kreve plan, sier Skei Bekken.

For så vidt en god nyhet for Eriksen og de andre i Askedalen, men det løser ingenting på kort sikt. En reguleringsplan tar sin tid, og i mellomtiden må beboerne trolig leve med å måtte planlegge inn- og utkjøring av egen eiendom ut fra når det er best å komme frem i kaoset.

aje@venneslatidende.no