Økt handel i sentrum: Anstein Voreland smiler fornøyd på bakgrunn av hyggelig handelstall under koronapandemien. Foto: Christopher Johansen

Melder om flott økning i sentrum

Stikk i strid med det han hadde trodd på forhånd, så har store deler av handelsstanden klart å øke omsetningen med rundt 20 prosent sammenlignet med fjorårets sommer.

– I mars så jeg vel egentlig ganske mørkt på hvordan det kunne gå med bygdas handelsstand som følge av pandemien, sier Anstein Voreland, leder av handelsstandsforeningen Kjøp i Vennesla (KIV).

Faktum er at for samtlige som har rapport inn tall til KIV, så har omsetningen steget med rundt 20 prosent i perioden medio juni til midten av august sammenlignet med samme periode i fjor. Voreland forteller at rundt halvparten av medlemmene i KIV har delt tallene sine.

– Alt tyder på at den lokale handelsstanden har styrket sin posisjon i løpet av sommeren. Mange flere venndøler og ganske mange nye ansikter har oppsøkt butikkene i sentrum i løpet av sommeren. Vårt inntrykk er at langt flere turister fant veien til våre butikker, sier Voreland.

Økning hele veien

Også Vorelands elektronikkforretning i nordenden sentrum er en del av positive trenden i handelsstanden.

– Vi har egentlig økt hver eneste måned siden pandemien startet. I juli hadde vi en omsetningsøkning på 22 prosent, opplyser Voreland.

Økningen har kommet i de fleste varegrupper, men det er kanskje spesielt en som har utpekt seg.

– Alt som har med utstyr til hjemmekontor å gjøre har økt kraftig. Vi har aldri tidligere opplevd at vi er blitt utsolgt for webkamera eller printere. Det er ganske spesielt, innrømmer Voreland.

Nå har styret i KIV slagplanen for høsten og julehandelen.

– Det blir jo en god del annerledes i år siden Julegada er blitt avlyst. Vi skal likevel sørge for skape en hyggelig ramme rund julehandelen. Det er vi i gang med å planlegge nå, forteller lederen.