Vi presenterer noen av de viktigste og mest engasjerende sakene i vår årskavalkade. Denne saken ble publisert i mai i år.

En omfattende plan for utbygging på Hunsøya sendes nå til politisk behandling og høring. I den forbindelse inviterte Hunsfos Næringspark, God Driv, Trollvegg og kommunen til pressekonferanse på Hunsøya.

(Se stor bildekarusell av planene nederst i saken.)

– Endelig, etter ti år, kan vi presentere den store, omfattende planen for Hunsfos Næringspark, innleder Trygve Aas, daglig leder i Hunsfos Næringspark.

Han forteller om utfordringer underveis, som flom, påfølgende miljøplan og det å måtte legge på et klimatillegg på 20 prosent. Men han er mer opptatt av mulighetene i lokalene han omtaler som «dobbelt så store som Sørlandsenteret».

– Det har kommet mange gode ideer i løpet av de ti årene vi har holdt på. Etter at øya har vært lukka i nesten 130 år, skal vi sørge for at den blir mer tilgjengelig og åpen for alle. Det er nå det skjer, sier han.

Aas sier opplevelser er viktig for dem, og at de kontinuerlig jobber med å gjøre Hunsøya til en destinasjon i regionen.

– For 15 år siden skjedde det ingenting i Vennesla, man kunne ikke gå på et eneste arrangement. Det var helt utenkelig at Kristiansand symfoniorkester skulle holde konsert i den gamle papirfabrikken, men det har de gjort nå. I tillegg er det masse kurs, konferanser og arrangementer, det er vi stolte av, sier han.

– Er du spent nå som de videre planene sendes til politisk behandling og høring?

– Jeg er veldig spent. Vi har hatt et godt samarbeid med kommunen siden dag én, og de virker veldig positive. Jeg tipper det kan bli en diskusjon om høyhuset, og at de ellers er med på det meste, sier Aas til Vennesla Tidende etter pressekonferansen, hvor han også nevnte høyhuset:

– Vi har sørget for at det blir ti meter høyere enn Caledonien, så vi er sikre på at dere har noe å skrive om.

MYE NYTT PÅ GANG: Trygve Aas arbeider med utvikling av, og er daglig leder i Hunsfos Næringspark. Foto: Mai Linn Tronstad

Stor økning

Utbyggerne kaller de nye planene «Norges største bygdetransformasjon og ett av de største sentrumsutviklings-prosjekter som har vært». De ser for seg at det om få år vil være over 2000 arbeidsplasser på øya, 2000 mennesker som har bosatt seg i over 800 boliger, og mer enn 200.000 kvadratmeter næringsarealer.

Til sammenligning, slik vi kjenner øya i dag, er over 30.000 kvadratmeter av bygningsmassen rehabilitert så langt.

– Du er selv venndøl. Hvordan er det å jobbe med å utvikle en så historisk bit av hjembygda som Hunsøya?

– Jeg synes det er helt fantastisk å få lov til å være med på dette, rett og slett. Jeg er selv fra et fabrikkhjem, både min far og min bestefar jobbet nesten 50 år på Hunsfos Fabrikker, sier Aas, og forteller:

– Nesten alt tøyet hjemme hos oss hadde Hunsfos-logo. Jeg husker da vi skulle i konfirmasjon, og mamma ba pappa kle seg i noe annet, fant han bare fram en T-skjorte med en litt mindre Hunsfos-logo enn ellers, og gikk med den, sier Aas og ler.

Mens Hunsfos Næringspark har rustet opp deler av den gamle fabrikken, river utbyggerne av Otraparken alt utenom det gamle «kokeriet» i realiseringen av sine planer. De har tidligere uttalt til Vennesla Tidende at det skyldes dårlig plassering av de gamle byggene, som blant annet ligger i en bakke.

Også Tore Gustav Drivenes, styreformann og eier i God Driv, synes det er stas å få utvikle en historisk bit av hjembygda.

– Det er fantastisk gøy. Hunsøya ser ut til å være hjertebarnet til alle som holder på med noe her. Man brenner jo alltid litt ekstra for sin egen bygd, sier han.

NY LOGO: Tore Gustav Drivenes viser stolt fram den nye logoen til Hunsøya, som blant annet representerer Otra og Tømmerrenna. Foto: Mai Linn Tronstad

Tro på markedet

Både Drivenes og Aas tror det er marked for en såpass stor utbygging de nå planlegger for næring og boliger på Hunsøya, selv med den store utbyggingen av boliger og Atrium som nå skjer lenger nord i sentrum.

– Jeg tror disse planene vil gjøre Vennesla mer komplett, de vil være utfyllende for det eksisterende sentrum og bidra til å holde handelen i kommunen. Hunsøya har vist seg å ha en enormt tiltrekningskraft, og den er jeg sikker på vil forsterkes ytterligere. Vi har flere forespørsler om kontorplass enn det vi kan tilby i dag, allerede sier Aas.

Hva planene til Hunsfos Næringspark vil koste, er ennå ikke estimert. Tidsperspektivet for å få alt ferdig er ifølge Aas 20 til 40 år.

Drivenes representerer God Driv, som står bak den vedtatte Otraparken med kjøpesenter og boliger.

– Vi kommer til å bruke god tid og bygge ut i løpet av ti til femten år, i takt med etterspørselen, sier han.

For tiden jobber de med å finne store leietakere til kjøpesenteret, av typen man ikke finner i Vennesla allerede. Det skal være med på å stoppe handelslekkasjen ut fra kommunen. Når det gjelder boligene, satser de på flere varianter som skal tiltrekke seg forskjellige aldersgrupper.

– De får jo en fantastisk beliggenhet, med elva på tre sider og sentrum like ved. Og de skal ikke bare være for dem med god økonomi, vi jobber med Husbanken for å finne forskjellige typer løsninger for å hjelpe flere inn på boligmarkedet, sier Drivenes.

POSITIV: Kommuneplanlegger Elena Samuelsen Hertaas synes det er gøy å ha vært med underveis i planleggingen av Hunsøya. Foto: Mai Linn Tronstad

Satser på miljøet

Utbyggerne lover klimavennlig utbygging, med gjenbruk av materialer, kortreist kommunikasjon og selvforsyning av energi. Ifølge dem er dette ett av landets mest spennende klimautviklingsprosjekter, og helt i tråd med kommunens klimamål.

– Dette er i tråd med kommunens satsing på ei grønn urban bygd. Nye atkomstmuligheter inn på øya blir bra, og det blir en fin helhet på hele Hunsøya. Bilen skal vekk og beina skal fram, dette blir veldig bra, sier kommuneplanlegger Elena Samuelsen Hertaas.

Hun nevner at det snart blir utlyst arkitektkonkurranse for ny bru over til Hunsøya.

Hvor sikre er dere på at planene til Hunsfos Næringspark blir vedtatt?

– Vi kan ikke forskuttere et endelig vedtak, men disse planene er veldig godt gjennomarbeida og på god vei. Her er veldig mye utredet allerede, sier fungerende kommunalsjef Ingrid Konsmo.

TROLLVEGG: Arkitekt Ane Nordby Falkenberg og arealplanlegger Alf Petter Mollestad i Trollvegg er hyret inn til å jobbe med Hunsøya. Foto: Mai Linn Tronstad

Artig oppdrag

Arkitekt Ane Nordby Falkenberg og arealplanlegger Alf Petter Mollestad i Trollvegg er hyret inn til å jobbe med Hunsøya. De presenterte bilder slik området kan se ut, men presiserer at disse kan endres underveis.

(Se bilder nederst i saken.)

– De er kjempegøy å jobbe med Hunsøya, alle er så positive, dette er et yes-prosjekt, sier Mollestad.

De har samarbeidet tett med kommunen, og jobbet med prosjektet siden 2019.

– Målet vårt er å skape noe unikt på Sørlandet, noe som kombinerer ny og gammel bygningsmasse, sier Mollestad.

Han forteller hvordan bilene skal bort fra dagens parkeringsplass og ned i en parkeringskjeller for 800 biler, slik at nye utendørs møteplasser kan skapes.

– Jeg synes noe av det mest spennende som finnes, er å jobbe med eksisterende bygg. De har fra før så mange gode verdier vi kan jobbe med å forsterke og ta vare på, sier Nordby Falkenberg.

– Hva er utfordrende med oppgaven?

– Det er jo å finne riktige bruksområder til bygene, og sørge for at de blir tatt vare på på riktig måte. Men disse lokalene er veldig fleksible og gir oss mye spillerom. Hunsøya er ganske så unik, avslutter Nordby Falkenberg.