Rolf Leo Waage Nilsen

Øvrebø

Ja rett og slett så sint at det gjør vondt.

Hva slags folk/politikere er det som forvalter landet vårt. Alle vanlige folk ser og skjønner at strømprisene er feil. Det er noe som er riv ruskende galt.

Vi som bor i Norge har vert så heldige at vi har hatt rimelig strøm i årtier.

Det var rett og slett AP i sin tid som var med på å gjøre slik at det ble bygd ut kraftstasjoner. Det ble også bestemt at strømmen skulle selges til en rimelig pris til alle norske husholdninger og næringsliv. Siden vannet var hele det norske folk sin eiendom ble det slik.

Men nå når AP igjen har en mulighet til å vise sine velgere at de står inne for det de engang mente om at strømmen skulle selges rimelig til norske husholdninger og næringsliv, så må AP politikerne være stokk blinde. Selv om de ser på meningsmålingene at de raser nedover så bryr de seg ikke, de skal bare hove inn mest mulig virker det som.

Nå vingler de noe fryktelig, siden de er under press så virker det som de prøvet å lappe litt her og litt der for å få folk til å roe seg.

Først gir de litt støtte til husholdninger. Så etter mere press så gir de enda litt til husholdninger, men ikke noe til de som har hytte, for de er jo rike mener tydeligvis AP.

Mange i Norge har arvet hytter og har også behov for hjelp til å betale den forferdelig kostbare strømmen.

Så var det i starten ikke snakk om at idrettslag og frivilligheten skulle få støtte. Men så ombestemmer de seg og nå skal frivilligheten og idrettslag også få støtte. Noe som bare skulle mangle.

Helt forferdelig at de ikke fikk fra starten av.

Så er det på an igjen. Fortsatt får ikke kirker og næringsliv noe strømstøtte. Det et rett og slett helt forferdelig hvor udugelige noen kan være som kan klare å gjøre slik forskjell på folk i landet Norge.

Uansett hva man er, eller hva man driver med i Norge og bruker varen strøm som produseres og eies og selges av stat og kommune, så må prisen være den samme.

Politikerne som i dag er bestemmende myndighet må nå virkelig ta seg sammen og ordne opp i kaoset med strømprisen.

En pris til alle både i nord og sør, slutt på forskjellsbehandling. Det er staten som har hatt ansvaret for å bygge ut kraftnettet i Norge. Da må de selv ta ansvaret for at de ikke først og fremst har sørget for et kraftig stabilt innenlands kraftnett, men har bygget overføring til Sverige og Finland, samt flere kabler til kontinentet og England.

Jeg kontaktet ESA EFTA Surveillance Authority i Brussel med spørsmål om den NORSKE staten kunne bestemme prisen på strøm til innbyggere av Norge.

Dette spurte jeg om siden flere politikere har uttalt at de ikke har anledning til å bestemme prisen på strøm grunnet EU regler, dette har flere kommentert at ikke er riktig.

I dag fikk jeg svar fra ESA EFTA Surveillance Authority. Norge kan bestemme prisen de vil til NORSKE innbyggere.

Så nå vil det være en god idé om våre bestemmende politikere gjør noe med vår felles eiendomsrett over vann som produserer strøm i Norge,

Nå har de muligheten til å sette en makspris på maks 30–35 øre og så kan det heller bli perioder med rimeligere strøm vår og høst i normalår. Overskuddskraften kan de likevel eksportere ut av landet til den pris kjøper vil betale.

Men det er ingen unnskyldninger som kan brukes for at prisen til alle brukere i Norge ikke kan settes til en makspris på 30–35 øre. Norge vil da også få inn kroner til videre utbygging av kraftnettet over hele landet.

Her er svaret jeg fikk Brüssel:

Dear Mr. Nilsen,

Thank you for your enquiry to the EFTA.

The Authority is aware of the unprecedented high electricity prices in Norway and across Europe, and of the series of measures adopted by the Norwegian Government to mitigate the negative impact on consumers and industry in the situation. Under the EU/EEA energy legal framework, the States are given wide discretion to take such actions so long as they are compatible with EU/EEA sectoral law and competition rules.

The Authority’s mandate is, in short, to monitor EEA EFTA States’ compliance with EEA law. In general, the Authority would not provide legal advice on the implementation of such rules or of possible measures, as its mandate is limited to monitoring whether the EEA EFTA States’ laws or administrative practices are in compliance with EEA law.

Kind regards,

Ada

Ada Gimnes Jaroy

Legal Officer