Bernt V. Heiseldal

Vennesla

Vennesla Tidende (VT) opplevde tidenes storm i kommentarfeltet i forrige uke under artikkelen med overskrift «Tar yoga inn i den nye kirken: – Tror Jesus ville vært positiv». Det er en velskrevet og grundig artikkel hvor journalisten har stilt gode spørsmål og latt de intervjuede få svare utfyllende. I skrivende stund (3. mai) var det hele 190 kommentarer, hvorav noen var fra samme personer. Det overgår engasjementet til leserne selv ved skolenedleggelse (opp til 106 kommentarer) eller lavere fartsgrense på Veråsveien (100 kommentarer). Det var såpass stort engasjement at VT lagte en ny artikkel om kommentarene på artikkelen hvor brorparten av den nye artikkelen var sitater fra kommentarfeltet. Den siste er ikke lagt på Facebook (FB) ennå, men det blir spennende å se om engasjementet er like stort for å kommentere videre. En annen liknende artikkel som ble publisert 19. mars i fjor «Inviterte til Jesus-yoga: – Tro det eller ei, dette er en hvilestilling!» om Kristus-sentrert yoga på Vennesla Menighetshus bare fikk stusselige 18 kommentarer: De fleste var av disse var positive. Jeg syntes det virket rart at over ti ganger så mange reagerer på at det blir yoga i et av rommene i den nye kirken sammenlignet med menighetshuset.

Når man holder musepekeren over de som har kommentert på FB kommer det opp den informasjonen de har lagt tilgjengelig. Det slo meg at svært mange av de som hadde kommentert bodde i andre deler av landet som f.eks. Kviteseid, Klæbu, Ørsta og Bodø. Siden jeg er kristen og ingeniør (og glad i tall og statistikk), sjekket jeg gjennom de som hadde kommentert, hvor de kom fra i følge FB og hvordan de stilte seg til artikkelen om hva vi gjør i kirka vår. Hvorfor de kommenterer om innholdet i Vennesla Kirke når de bor så langt unna, vet jeg ikke.

Les også: Yoga i kirken møter stor motstand i kommentarfeltet

Nå er det viktig å bemerke at artikkelen bare er tilgjengelig på nett for abonnenter av VT som har opprettet digital tilgang (heller ikke abonnenter av andre lokalaviser), så alle andre vil bare lese overskriften og en liten omtale av artikkelen. Noen av de negative kommentarene som står er av følgende sort:

«Tilber avguder» – mann bosatt i Larvik, «Kirka blir bare verre og verre» - mann bosatt i Bodø, «Yoga er tilbedelse av avguder. Derfor hører det ikke til i kirkene….» - dame bosatt i Klepp, «Vi trenger ikke andre religioner» - dame bosatt i Skogn.

Jeg kategoriserte innleggene i følgende: Positiv, negativ, morsom (inkluderer også sarkasme og ironi), spørsmål og annet (kommentarer som ikke var relevant for artikkelen) og jeg delte innleggene i fylker hvor folk kommer fra. Innlegg hvor folk diskuterer fram og tilbake i samme diskusjonstråd har jeg bare talt med de første innleggene.

Totalt kom jeg til 142 innlegg hvorav 77 var negative, 15 positive, 8 spørsmål, 6 annet og hele 36 morsomme. Av disse var kun 80 fra Agder og igjen bare skarve 45 fra Vennesla. Av disse 45 var 3 av typen annet, 3 spørsmål, 8 positive, 13 negative, mens hele 18 var av kategori morsom.

Overraskende nok var samtlige innlegg negative fra folk bosatt i både Viken (9 stk), Vestlandet (3 stk), Troms og Finnmark (1 stk). Folk i Nordland (6 stk) var mest negative (3 stk), men også litt positive (1 stk) og morsomme (2 stk). De som bor i Møre og Romsdal (4 stk) var for det meste negative, men det kom et spørsmål fra ei i Haddal som spurte «Kvifor?». Det var kun fra fylket Innlandet (tidligere Oppland og Hedmark) det ikke kom kommentarer til artikkelen.

Om folk hadde kommentert annerledes hvis de hadde lest hele artikkelen, er usikkert, men dessverre er alt for mange som hamrer løs på mobilen og slenger ut kommentarer uten å kunne, orke eller ville sette seg inn i hva artikkelen handler om. Men at hele 97 unike innlegg kom fra folk som ikke bor i Vennesla og bortimot garantert ikke har tilgang til hele artikkelen hadde jeg ikke sett for meg. VT har kanskje truffet vanvittig godt med overskriften og så har ekkokammeret som FB er for mange gjort resten av jobben.

Tallene og statistikken oppsummert kan man vel si at venndølene enten ikke bryr seg om hva man gjør i kirken eller at de er rause med hvilket innhold vi fyller den nye flotte kirka vår med. Jeg tror det siste.

Noen finner Gud i høy lyd og masse lys og noen ganger viser Gud seg som for Elias; ikke i stormen, ikke i jordskjelvet, heller ikke i ilden, men i lyden av skjør stillhet. Jesus sier «For hvor to eller tre er samlet i mitt navn, der er jeg midt iblant dem»; jeg regner med det gjelder for ungdomsfestival, vanlig gudstjeneste, eller ved Kristussentrert yoga. Vennesla er stor nok til at det er plass for alle.

Bernt V. Heiseldal, Vennesla