Vennesla Tidende kommenterer Raymond Bærø sin avgang som daglig leder ved Mulighetens Hus. Det er med overraskelse jeg leser avslutningen med å anbefale at virksomheten ved Mulighetenes Hus går «back to basic» som var i 2009.

Som politiker i Vennesla fra 1999 har jeg vært tett på det som har preget samfunnsutvikling og endring i behov, spesielt innen levekår. Det har kommunen, både administrativt og politisk fulgt nøye med på, og planer og budsjetter har fanget opp utfordringer. Det er mitt klare inntrykk at også Mulighetenes Hus har gått i takt med denne utvikling. Et visjonært styre har fått støtte til prosjekter, sentrale og kommunalt, fordi virksomheten har dekket tidsaktuelle behov.

Er det Vennesla Tidenden sitt redaksjonelle syn at denne fremtidsrettede offensiv skal opphøre, pga en midlertidig dårlig økonomi, bla som følge av stor økning i driftsutgifter, strøm, prisstigning, etc? En situasjon som det siste året er velkjent for de aller fleste. Skal verdifull erfaring og kompetanses på viktige samfunnsutsområder bare forsvinne? Det vil nemlig skje om Mulighetenes Hus går «back to basic».

Jeg kan nevne noen områder Mulighetenes Hus har opparbeidet uvurderlig erfaring og kompetanse.

Utenforskap. Det er ingen enkel årsak eller løsning, det er ulike faktorer som kan føre til utenforskap og derfor nødvendig med innsats på ulike områder. Mulighetenes Hus har bla valgt å satse på tiltak for hele familien. Foreldre, mødre, fedre får kurstilbud om utfordringer i foreldrerollen og hva barn i dagens krevende oppvekstforhold trenger. Betydning av kunnskap om foreldreoppgaver har kommunen også satset på ved å prioritere COS kurs (foreldreferdigheter) til foreldre i alle barnehager. Et stort løft!

Videre har Mulighetenes Hus satset på at barn og unge skal ha gode opplevelser sammen med familien, gjennom ulike aktiviteter.

Frivillighet. Du kan knapt finne et offentlig dokument, sentralt og kommunalt, om levekårsutfordringer, uten at det vises til frivilligheten som ressurs. Her var Mulighetenes Hus tidlig ute, fra 2009, med aktiviteter hvor ansatte med faglig kompetanse og frivillige deltok. I dag ca 90 frivillige og 1,5 årsverk. Mange av de frivillige har også høy fagkompetanse og gjør en umistelig innsats.

Klima. Mulighetenes Hus har over 3-4 år fått mat fra butikker og matsentralen til gratis utdeling i kafedrift og matutdeling. Gjenbruk av klær startet opp i 21.  Under den nasjonale Miljøuka, arrangert av Kristiansand kommune mai 2022, ble Mulighetenes Hus kåret til vinner av årets GrønnPraksis22.

Skal all denne virksomhet bare opphøre? Eller er det et bedre alternativ å opprettholde verdifull kompetanse på områder som har stor betydning for menneskers liv? Og utvikle denne videre, for å kunne tilby aktiviteten som dekker endrede behov i samfunnet.

Når det gjelder sentral tildeling av midler, så kommenterer Vennesla Tidende at: «I mange tilfeller har Mulighetenes Hus stukket av med storeslem og havnet først i prioriteringskøen. Slik var også tilfelle for et par uker siden. Da snudde det politiske flertallet, med KrF i spissen, prioriteringslista på hode» Saken det her refereres til er Nasjonale tilskuddsordninger for inkludering av barn og unge i lavinntektsfamilier fra 2015.

Fakta er at bortsett fra 2023, er det bare i 2020 at Mulighetenes Hus fikk endret rangering og havnet på 2 plass, etter forslag fra Krf. I alle de andre år har Mulighetenes Hus stått på 1,2 eller 3 plass etter forslag fra rådmannen. Videre har Mulighetenes Hus, med unntak av 2022, helt fra 2015 fått tilskuddsmidler ved den sentrale tildelingen.

Jeg har stor respekt for media sin viktige trolle som samfunnsaktør, med informasjon om saker som angår innbyggere. Men det forutsetter at informasjonen er korrekt og etterrettelig.