Etter de siste dagers debatt i Vennesla Tidene har vi behov for å rette opp faktafeil om tilbudet på Mulighetenes hus.

Tilbudet vårt er for alle, og det er en svært sammensatt gruppe av befolkningen som deltar. Alle våre aktiviteter legges ut på nett og har digital påmelding. Kommer du fra en familie med lav inntekt, kan du huke av på det og får turen eller aktiviteten gratis. Resten av deltagerne betaler selv. Tilbudet består av faste fritidsaktiviteter hele året. Derfor har også administrasjonen alltid prioritert oss, om enn ikke på toppen av listen denne gangen.

Når det i VT hevdes at “tilbudet er snevert, sporadisk og favner få” og “dreier seg om en tur til dyreparken en gang i blant”, blir det en svært upresis og mangelfull fremstilling.

Søknaden omfatter vår ungdomsgruppe som består av 30-40 ungdommer som møtes hver torsdag. Annenhver torsdag drar de ut på aktiviteter som bowling, kino, båltur på heia, fisketur, badetur etc. Gruppen startet opp for 3 år siden i nært samarbeid med kommunen som slet med å fange opp en gruppe eldre ungdommer som falt ut av organiserte fritidsaktiviteter.

Søknaden omfatter også å invitere de yngre barna en søndag i måneden til aktiviteter som baking, brettspillkvelder, formingsaktiviteter, bålturer, blåbærturer, kinokvelder mm.

En onsdag i måneden reiser vi til svømmehallen for å bade. I sommerhalvåret bader vi ute. Svømmeopplæring er en viktig del av denne aktiviteten.

En til to ganger i måneden arrangerer vi ferie- og fritidsturer, som til Fårup sommerland, trampolineparken, dyreparken etc. Årlig deltar over 200 ulike barn og ungdom fra lavinntektsfamilier på disse turene.

Mange av barna har deltatt regelmessig i mange år. For noen er dette de eneste ferie- og fritidsopplevelsene de har.

Fra den aktuelle støtteordningen har Mulighetenes hus fått støtte til fritidstilbudet siden 2015, med unntak av i fjor. Selv når kommunen har prioritert oss lenger ned på listen, har staten valgt å flytte oss opp på listen, nettopp fordi vi passer godt inn i ordningen. At VT mener at vi ikke passer inn i ordningen, er derfor vanskelig å forstå.

At prioriteringen ikke må handle om å redde stillinger på Mulighetenes hus, er vi helt enige i. For oss handler dette om barna, og ingenting annet. Mulighetenes hus driftes med et absolutt minimum ansatte.

I høst og vinter har vi hatt 1,5 årsverk totalt i organisasjonen. De ansatte har organisert 90 frivillige med faste oppgaver. Det bør også presiseres at ingen enkeltpersoner eier eller driver Mulighetenes hus.

I likhet med de andre organisasjonene som har søkt på denne ordningen, er vi en frivillig organisasjon ledet av et styre - alle frivillige og ulønnet.

Det nevnes også at barne- og ungdomsrådet ikke har ønsket å prioritere oss øverst denne gangen. Selv om vi ikke kjenner til begrunnelsen, har vi stor forståelse for det. De unges stemme må vektlegges!

Vi merker oss også at søknadssummen kan virke høy. Siden tilskuddsordningen åpner for at man kan søke for 3 år, har vi gjort det for å sikre forutsigbarhet. Dersom vi får tilskudd, vil det ikke være nødvendig å søke neste år.

Til slutt vil vi poengtere at en slik støtterordning gir handlingsrom og motiverer frivilliges innsats for å skape bedre oppvekstsvilkår. Derfor heier vi på alle som har søkt på støtteordningen.

Vi har det samme målet: Å motvirke utenforskap